Ако ви искат пари за сертификат или ваксина, подайте жалба

В условията на епидемия държавата е длъжна да осигури всичко да е безплатно, сертификат, ваксина и други услуги. Някои болници и джипита обаче решили, че могат да си сложат цена. Затова Български лекарски съюз публикува анекс в Държавен вестник че всичко е безплатно. Това заяви пред БТВ председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той съветва, ако на пациент му бъдат поискани пари, да подаде жалба до НЗОК или БЛС.

Относно мерките на НОЩ Маджаров смята, че не трябва да се критикуват нито експертите, нито лекарите заради умората, която имат. По думите му, обаче „истината е, че единственият континент, който не се справи с кризата, е Европа“. Здравната система работи, изморява се, но от цялата вълна ще има последици, които ще останат като здравни проблеми, анализира Маджаров.

Той смята, че мерките трябва да са по кратки, сравнявайки ни със страни като Сингапур, където се затваря на място с масово тестване на контактните при заразен. Три месеца се вижда как човек с пневмония трябва да доказва с антигенен тест пред НЗОК, че има коронавирус, за да бъде лекуван безплатно. Заради този проблем БЛС е изпратило писма до Касата, като от днес вече „проблемът е решен“. Ако сте болен с клинична картина на коронавирус и сте приет с антигенен тест, НЗОК ще плати на болницата за лечението, поясни д-р Маджаров.

Публикувано със съгласието на BNews.bg

 


image0 (9K)