Ако Жаблянов падне, БСП няма да предлага друг за поста му зам.-шеф на НС

БСП няма да предлага кандидатура за заместник-председател на Народното събрание, ако мнозинството свали от поста му Валери Жаблянов. Това е научил Канал 3 от свои източници в левицата. Официално решение не е взето, но нагласата на парламентарната група е да не номинира никого, ако оставката му мине, както се очаква, идната сряда.

[ad id=“225664″]

Ако предложели друг социалист за зам.председателското място, което им се полага, както на всички останали политически сили в Народното събрание, то щяло да излезе, че все едно преглъщат отстраняването му. По тази причина червените са категоични, че ще оставят мястото вакантно.

В същото време те застанаха зад съпартиеца си и не смятат, че Жаблянов трябва да си ходи заради изречението за неизбежния и необходим Народен съд. Днес на заседание в НС и депутатите от групата са подкрепили решението на ИБ на БСП като правилното.

[ad id=“237001″]

Междувременно ГЕРБ вече събират подписите за оставката му. В подписката са се подписали и депутати от Обединени патриоти.

В групата на по-малкия коалиционен партньор мнението за оставката му обаче не е еднозначно.

От ВМРО са категорични, че ще подкрепят свалянето на Жаблянов, защото му имат зъб още заради противопоставянето му на договора за приятелство с Македония. Според хората на Каракачанов социалистът е заел традиционната просръбска позиция срещу интереса на страната ни, а Македония е тема, болезнена за войводите.

[ad id=“238430″]

Резерви спрямо оставката му обаче има сред депутатите от „Атака“.

Според запознати, лидерът на партията, а и на парламентарната група на ОП – Волен Сидеров, смята, че Жаблянов е сгафил, но ГЕРБ преекспонират скандала със стигане до крайност да му искат оставката.

Не на последно място, Сидеров е убеден, че няма как да се изтъкне като аргумент Правилникът на Народното събрание, защото в случая той не е нарушен от Жаблянов, а отстраняването му може да мине само по тази линия.

Все пак Патриотите още не са взели решението си как да гласуват.

Самите социалисти също твърдят, че ГЕРБ няма юридически аргументи за оставката, каквито обеща да бъдат извадени депутатът от управляващата партия Тома Биков. И според БСП Правилникът на НС не е погазен от съпартиеца им и няма как да бъде използван като основание за отстраняването му. Обръщението за Луковмарш и Народния съд не е подписано от него, нито пък е прочетено от трибуната в пленарната зала.

[ad id=“218001″]

В ДПС нямат още решение каква позиция ще заемат относно оставката на Валери Жаблянов, който скандализира не само ГЕРБ, но и представители на репресираните и всички българи, чиито близки са пострадали или убити преди 74 г. От Воля вероятно ще подкрепят управляващите.

[ad id=“263680″]

Самият Жаблянов и днес продължава да мълчи с обяснението, че вече е казал, каквото има да казва, а именно, че няма за какво да се извинява и не вижда защо му искат оставката, след като е назовал просто един исторически факт.


image0 (9K)