Албанският премиер: България държи Македония като заложник

Албанският премиер Еди Рама заяви, че България блокирала процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония заради свои интереси, съобщават македонските сайтове „Слободен печат“, Сител, Нетпрес, 24 инфо, МКД и др. Рама направил тази оценка в телевизионно интервю за „Визион плюс“, цитирано от медиите.

„Вижте какво се случва сега, в момента, когато нещата са готови, хоп, излиза България и блокира Македония. Защо България блокира Македония? Блокира я заради свои интереси. Блокира я заради собствената си вътрешна динамика и държи Македония като заложник. И сега, ще видите какво ще стане, друга държава, която – не защото не иска Македония или не ни иска нас, а защото нейният народ не иска разширяване, и другите не искат“, каза Рама.

Той отива и по-нататък като пита, ако Швейцария се казваше Албания или Македония, и на нея ли щяха да кажат „не може да влезете по-бързо“.

Рама каза вчера и че е виждал карта с промяна на границите на страните на Западните Балкани, още преди тя да е свързана с приписван на словенския премиер Янез Янша неофициален документ. Самият Янша отрече да има подобен документ.

„Разговарях с него много отдавна. Видях и документа, който излезе. Нямам коментар“, каза Рама.

Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не е виждал неофициалния документ, който предвижда присъединяване на босненската Република Сръбска към Сърбия и на Косово към Албания.

„Не мога да се съглася с обединение на Косово с Албания, трябва да зачитам териториалния интегритет на Босна и Херцеговина“, каза Вучич.

Той заяви, че се обявява за „съществуващите граници на Сърбия с Косово и Метохия, и за Босна и Херцеговина с Република Сръбска“.

„За нас са най-важни мирът и пълното стабилност“, каза президентът и добави, че към това спада и продължаването на преговорите с Прищина.

Позициите на Белград и Прищина са диаметрално противоположни, посочи Вучич и добави, че ще се работи за сближаването им чрез разговори в Брюксел.

 


image0 (9K)