Александър Ваклин: 10 минути след като Иванчева получи парите, записката ми бе пусната

Десислава Иванчева сама си избра мястото на срещата, където да бъдат предадени парите, обяви бизнесменът

„Когато подадете документи за една преписка и стигнете до районната администрация, която има единствено курирска роля да изпрати писмото до главния архитект, а в същото време чакате 7-8 месеца, ви става ясно, че не става въпрос за некадърност, а за нещо друго”. Това заяви в ефира на Канал 3 строителният предприемач Александър Ваклин във връзка с обвинената в получаване на подкуп бивша кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова и по-конкретно за това как на него му е станало ясно, че му искат подкуп.

Именно след жалба на Ваклин и с негово съдействие се стигна до арестите на Иванчева и Петрова, припомнят запознати.

„Седмици наред се носеха слухове и от други хора за тази практика”, допълни той.

Относно излезлите СРС-та в медиите той бе категоричен, че тези, които са с негово участие, са истински. „Посредникът, по неговите думи, води няколко седмици преговори с нея и са стигнали до договорка за 15 евро на кв.м на първата фаза. Три по 75 означава 3 пъти по 75 хиляди евро”, каза още Ваклин и поясни, че фирмата му е искала разрешително за 4 строежа на територията на „Младост”. Разказа и цялата хронология около срещите му и предаването на подкупа

„Пред мен Дюлгеров изпрати СМС-и затова до кметицата или зам.-кметицата. След това стигаме до среща в общината. Обясни ми, че тя е изнервена, инструктира ме как да се държа. Трябваше и той да дойде с мен, но се оказа, че той реши да ме изчака в кафене, където да му дам парите след това. Доста време се надявах, че всичко е от некомпетентност, от липса на кадри. Надявах се, че нещата ще тръгнат нормално, но се оказа, че идеята е била съвсем различна“, разказа Ваклин.

„Отидох на тази среща (на 13 април) със 70 хиляди евро. Тя продължи 4 часа. В момента, в който пристигнах пред кабинета на кмета, настана суматоха. При влизането си чух, че секретарката обясни на кметицата, че това съм аз. Оставиха ме да чакам към 2 часа. Стана около 19:00 часа и естествено общината вече се бе изпразнила. Тогава се появи един човек, който се представи като отговорник по сигурността”, спомни си бизнесменът.

Той внесе и яснота по друг въпрос, свързан с искането за строителство на детска площадка.

„Никога от нас не е искано да бъде изградена детска площадка – беше поискано да дарим пари с цел да бъде изградена детска площадка. Но това е друга тема как се харчат тези пари за дарения”, допълни бизнесменът и се върна на въпроса за срещата.

Ето какво разказа още той:

„Срещата се проточи непредвидено дълго и Дюлгеров си бе тръгнал. Разбрахме се след това той допълнително да се разбере с кметицата. Той поиска да отида по-късно вечерта при него, но аз се притесних дали не става въпрос за измама. След това той ми се обади в понеделник, обясни ми, че кметицата е много изнервена и няма да пусне нищо, докато не предам парите. На срещата тя много странно размахваше преписката ми и я въртеше като волан на автомобил. Те искаха още в понеделник да ги предам, но тогава нямах възможност да събера парите и отложихме за вторник.

Срещата бе уговорена за вторник в заведение на ул. „Раковски”. Те искаха да се предадат парите в Столична община, но се оказа, че по това време има заседание на Общинския съвет, на посещение бе и американска делегация. Казват, че мястото на срещата не е било случайно, но не – случайно беше. Тя си избра мястото, на което да бъдат предадени парите. Аз бях с Дюлгеров, когато той се разбра по телефона с нея, той да предаде парите в друго кафене. Пет минути по-късно той тръгна към другото кафене. Аз тръгнах след него и дори го проследих, докато той седна на една маса с кмета и зам.-кмета. След това вече нямам наблюдения какво се случва. И това, което знам е, че 10 минути, след като са предадени парите, тя се е обадила на секретарката и да пусне преписката”.

Би ли постъпил Александър Ваклин отново по същия начин, след като вече е преминал през цялата тази „процедура”?

„Абсолютно по същия начин бих постъпил. Мисля, че това е мой принцип и това е моят дял в борбата с корупцията. Излизат публикации, че съм мафиот, лъжец, но се надявам, че хората разбират, че това не е вярно. Наистина се чувствам дискомфортно и неприятно. Хората ми питат „защо ми трябваше” – трябваше ми, за да допринеса в тази борба“, разкри Ваклин.

„Вярвам в институциите, винаги съм вярвал, занимавам се със строителство от 1999 г. и винаги съм се уповавал в тях. Досега не съм давал подкуп. Колкото до това дали са ми искали… В такъв мащаб от 1 милион евро само за куриерски услуги… Борбата с това явление трябва да продължи”, каза в заключение Александър Ваклин.


image0 (9K)