Александър Лилов, председател на ВС на БСП пред в. „Стара Загора“: НИЕ ЩЕ БЪДЕМ СИЛНА И КОНСТРУКТИВНА ОПОЗИЦИЯ

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 83, 1991 г.
Александър Лилов, председател на ВС на БСП пред в. „Стара Загора“:
НИЕ ЩЕ БЪДЕМ СИЛНА И КОНСТРУКТИВНА ОПОЗИЦИЯ
-С нещо изненадаха ли Ви тези избори, като резултат?
Ако политическите центристки партии бяха изработили една правилна тактика и бяха останали в парламента – никакви изненади. Нашата цел, както знаете, беше да останем лидираща политическа сила в парламента. Представете си мислено участието на центристките сили и вие веднага ще видите това положение. Затова изненадата е, че тактиката, която избраха центристките сили не беше най-сполучливата.
-Българската социалистическа партия вече е в опозиция, но от това оптимизмът Ви не е намалял. Какви са основанията за това?
-Аз не виждам основания за песимизъм. Пред БСП се откриват нови, добри шансове. Първо, тя има такова респектиращо присъствие в парламента, което й дава възможност да осъществи платформата, с която спечели една трета от населението на България -ние имаме само четири гласа по-малко от победителите. По-нататък ние имаме историческия шанс да създадем опозиция, която няма да прилича на старата, която ще бъде силна, градивна и ще има какво да предложи в интерес на страната ни. Ние ще създадем тази опозиция, без която не ще може демократична България – силна, конструктивна, лоялна.
-Трудно ли се свиква от управляваща сила да сте в положение на управлявани?
-В България това е една промяна, която се приема понякога доста еуфорично от опозицията и с известна непривичност от нашите дейци на партията. А е напълно нормално и няма защо да се драматизира, нито да се изпада в излишна еуфория. Аз не разбирам еуфорията на опозицията, защото смятам, че тя сега трябва да бъде повече загрижена как ще управлява страната ни в тази толкова тежка ситуация с едно крехко мнозинство. Нито виждам необходимостта от драматизъм при положение, че БСП има силни позиции и шанс да създаде една модерна и конструктивна опозиция.
-Ще се съгласите ли, че силна може да бъде тази партия, която е била и управляваща, и в опозиция?
-Да, ще се съглася напълно с това. Една партия трябва да умее да бъде градивна сила и като управляваща, и като опозиция.
-Отсега нататък какво ще прави Българската социалистическа партия, за да се прояви действително като конструктивна сила, за каквато Вие говорите?
-Първо, ще предлага проектозакони, които ще станат бяза за по-нататъшното развитие на радикални промени в политическата и особено в икономическата система, в екологическата и културната област. Второ, ще работи, за да се изпълняват по такъв начин реформите у нас, че да бъдат социално справедливи и да осигурят социална защита на онази част от народа, чиито интереси представлява БСП, а именно трудовите хора. И най-важното – нашата партия ще продължи да бъде един сигурен гарант на гражданския мир в България. Ние искаме да продължи пътят на България към демокрация по един мирен начин – това е главното, на което държим.
-Днес това, което вълнува голяма част от българския народ е запазването на гражданския мир. Имате ли притеснение за него?
-Що се касае за нашата партия, то тя ще остане сигурна гаранция за социалния мир. Но не съм склонен да подценявам опасностите, които продължават да съществуват за социалния мир на страната ни. когато в една страна има толкова голяма безработица, такъв растеж на спекулата, когато има такова социално и политическо напрежение, не може да няма опасност за гражданския мир. Но аз съм оптимист и вярвам, че здравият разум ще надделее и България ще остане една стабилна страна, която ще натрупа опит как може да се върви към демокрация, без да се пролива кръв.
-Как смятате че всички можем да заобиколим опасните рифове по пътя към демокрацията?
-Чрез здравия разум, чрез нормализиране на политическия живот, чрез намаляване на конфронтациите. Ние сме преди всичко българи и трябва да се научим независимо дали сме от една или друга партия, с едни или други политически и идейни убеждения да водим диалог как да направим от България една демократична и преуспяваща страна.
-Имате ли послание към тези, които гласуваха доверие към Вас и Българската социалистическа партия?
-Изказвам им най-топла благодарност за тяхното доверие. Нищо по-ценно, нищо по-скъпо за нас няма от доверието на хората и аз ги уверявам, че няма нещо, което би ни попречило да направим всичко, за да оправдаем това доверие.
Интервюто взе: Недялка ФИЛИПОВА


image0 (9K)