Алексей Навални обяви, че прекратява гладната си стачка

Руският опозиционер Алексей Навални съобщи в петък, че прекратява гладната си стачка, която започна на 31 март, съобщи Ройтерс.

Това ще стане поетапно. Целият процес ще отнеме 24 дни, обясни Навални в социалната мрежа в Инстаграм. Там той заявява също, че е „постигнал достатъчно“.

Критикът на Кремъл, който бе осъден на лишаване от свобода, повтори искането си да бъде прегледан от лекар по свой избор, заради влошено здраве. Не си чувствам части от краката и ръцете, заяви той.

Навални допълни, че два пъти е бил прегледан от цивилни лекари.

Руският опозиционер обяви гладна стачка на 31 март с искане да му бъдат оказани подходящи медицински грижи за болки в краката и гърба, припомня Ройтерс.

Руските власти твърдят, че Навални получава цялото необходимо лечение. Той обаче казва, че на практика не му се оказва медицинска помощ.

По-рано близки на руския опозиционер доктори, включително личният му лекар, го призоваха да прекрати незабавно гладната си стачка, опасявайки, че ако я продължи, той може да умре или да увреди сериозно здравето си.

„Като лекуващи лекари се обръщаме към Алексей Навални и го молим да спре незабавно гладната си стачка, за да запази живота и здравето си“, посочват петима медици в писмо, публикувано в информационния сайт „Медиазона“ преди ден.

Подписалите писмото, сред които е и личният лекар на Навални Анастасия Василиева, посочват, че са получили достъп до резултатите от изследвания на опозиционера, направени след прехвърлянето му в началото на седмицата в болница за затворници с туберкулоза.

Ако гладната стачка продължи дори още съвсем малко време, няма да има кого да лекуваме, алармират те, призовавайки властите да им дадат достъп до Навални и да го прехвърлят в болница в Москва, където ще може да получи подходящи грижи.

Навални се обърна в Инстаграм към протестиращите в негова защита. „Лекарите, на които имам пълно доверие, излязоха с изявление, че ние с вас сме постигнали достатъчно, така че гладната стачка да бъде преустановена“, каза руският опозиционер.

През януари най-известният критик на президента Владимир Путин беше арестуван, след като се върна в страната от Германия. Там той се лекуваше, след като бе отровен през август с нервнопаралитично вещество от типа на Новичок.

Навални беше осъден на две години и половина затвор за нарушаване на условията по своя условна присъда, издадена по-рано в Москва. Намира се в наказателна колония на стотина километра източно от столицата Москва. Именно от там той бе преместен в клиника за затворници, заради влошеното му здраве.

Хиляди привърженици на Навални се събраха в сряда в множество руски градове с настояване за освобождаването му. По време на демонстрациите бяха задържани общо над 1700 души.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)