„Алфа Рисърч“: 66% от българите са на страната на президента срещу „Борисов 3“

Управляващата коалиция влиза с отслабени позиции в есенния политически сезон, показва редовното тримесечно национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“, проведено в периода 23 – 30 септември 2018 г.

[ad id=“225664″]

Правителството отбелязва спад от 1% и ръст в негативните оценки от 41% до 43%, сравнено с изследване от юни. Същият тренд бележи и персоналният рейтинг на министър-председателя Бойко Борисов – спад на доверието от 37% на 33%. На въпроса „Кой носи основната вина за конфликтите и напреженията между правителство и президент?“, 66% отговарят, че вината е на правителството, а според 34% – на президента.

От агенцията не отчитат значима промяна в персоналните рейтинги на министрите, „с изключение на един стремителен пробив към върха – този на спортния министър Красен Кралев“. Домакинството на три световни първенства го изстрелва до първото място за „най-успешен министър“ (25.1%) и до второ в общия индекс на доверие, веднага след вицепремиера Томислав Дончев. Външният министър Екатерина Захариева запазва трето място, следвана от Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и военния Красимир Каракачанов, отчита изследването.

След края на европредседателството правителството губи инерцията от него и външнополитическия си фокус, донесли му повишен кредит на доверие през юни. Допълнително вътрешнопартийните скандали и взаимни обвинения между патриотите, както и поредицата от проблеми през лятото, засегнали различни социални групи – чумата по животните, срива в Търговския регистър и особено трагичният инцидент край Своге, повишават критичността на общественото мнение към начина, по който управляващите се справят със задълженията си.

[ad id=“263680″]

На този фон парламентарната опозиция в лицето на БСП запазва подкрепа сред традиционните си избиратели, но визията й за България не се припознава от по-широки кръгове като алтернатива, способна да отговори на обществените очаквания.


image0 (9K)