Американската топ група Eagles съдят мексикански хотел „Калифорния“

Американската група Eagles заведе дело срещу собствениците на хотел “Калифорния“ в Мексико. Причината е, че те се възползвали неправомерно от известната песен и албум на бандата – „Хотел Калифорния“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Хотелчето с 11 стаи в Баха, Калифорния било открито през през далечната 1950 година и отначало се е казвало „Хотел Калифорния“. После няколко пъти сменяло името си, като за последно било наречено „Тодос сантос“.

През 2001 година сегашните  собственици, канадската двойка Джон и Деби Стюарт,  върнали предишното име „Хотел Калифорния“. Те активно рекламирали хотела си като възпятия в парчето на Eagles от 1976 година.

Членовете на бандата в миналото разказаха, че тяхната песен не е била написана за конкретен хотел, а за Америка като цяло.

Искът на групата е бил подаден в окръжен съд на американския щат Калифорния. Eagles настояват да бъде преустановено нарушаването на авторските им права и да им бъдат изплатени компенсации от канадските собственици на хотела, пише dir.bg


image0 (9K)