Американски съветник: Газовата криза в Европа застрашава човешки животи

Американски съветник: Газовата криза в Европа застрашава човешки животи

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Високопоставен американски съветник в енергийната област предупреди, че „са застрашени животи“ в Европа тази зима с насочването на Стария континент към сезона заради ниските наличности на газ и заплахата от намалено предлагане, пише Financial Times.

Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент, заяви, че Русия е „намалила предлагането на пазара в сравнение с традиционните си доставки“ и е допринесла за най-високите цени в историята.

„Ако имате наистина студена зима до януари и февруари, може да останете без доставки. И това ме притеснява“, отбеляза той при посещение в Киев в събота, изтъквайки американските страхове от зависимостта на Европа от енергийните потоци от Русия. „Това не са само геополитически игри. Човешки животи са заложени на карта“, каза Хохщайн.

Ветеран в Държания департамент по време на администрацията на президента Барак Обама и бивш съветник на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън, Хохщайн беше назначен миналия месец, а непосредственият му фокус е смекчаването на рисковете от газопровода „Северен поток“ 2. Критици твърдят, че Кремъл ще използва газопровода да подкопае Украйна, тъй като той ще я заобикаля и ще я лиши от транзитните ѝ такси. Това ще увеличи лоста на влияние на Русия върху енергийните доставки за ЕС.

Още по темата

Газопроводът за 11 млрд. долара, който ще доставя 55 млрд. куб. м газ за Европа годишно, трябва да започне работа до края на годината. Украински официални представители обвиниха Москва, че преднамерено задушава предлагането, за да ускори сертифицирането на „Северен поток“ 2 от европейските регулатори. Този процес все още тече.

Руският енергиен гигант Газпром твърди, че изпълнява всичките си дългосрочни договори с европейски купувачи, но е подложена на критики, че не осигурява допълнителен газ в момент на затягане на доставките.

Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че високите цени на газа в Европа отчасти са последица от „умници“ в Европейската комисия, които настояваха за „пазарно“ ценообразуване, явен намек за усилията на ЕС да засили конкуренцията на газовите пазари, където Русия доминира при доставките.

Други фактори също затягат пазара, включително рязък спад на европейското производство тази година заради коронавирусната пандемия, повишеното търсене на газ за сметка на силно замърсяващите въглища и азиатското търсене на втечнен природен газ.

Ръководители в енергийната област предупреждават, че цените може да останат високи през зимата до степен, при която енергоемки индустрии може да се наложи да ограничат производството, а сметките на домакинствата – да нараснат.

Холщайн говори при посещение в Киев, където разговаря с украински официални представители за прилагането на американско-германско споразумение за отговор на тези притеснения, като от части Газпром бъде убеден да удължи споразумението за транзит на газ през Украйна до 2024 г. „Очаквам, че руснаците ще се съгласят“ да удължат газовия транзит през Украйна“, каза Хохщайн. Киев твърди, че Русия се бави с удължаването на транзитното споразумение.

Холщайн заяви, че САЩ вярват, че Русия „използва природния газ като оръжие от много, много години“, но се въздържа да обвини Москва, че преднамерено намалява газовите доставки през последните месеци – действие, което може да предизвика допълнителни санкции срещу Русия въз основа на американско-германското споразумение.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)