Анализатори: Диктаторът в Северна Корея е получил китайска ваксина срещу COVID-19

Китай е осигурил на севернокорейския диктатор Ким Чен-ун, на неговото семейство и на други представители на режима експериментална ваксина срещу новия коронавирус.

Това твърди американският анализатор Хари Казианис. Той се позова на два неидентифицирани източника от японското разузнаване, съобщава агенция „Ройтерс“.

Казианис е експерт в организацията – Център за национални интереси, която е базирана във Вашингтон. Той твърди, че Ким Чен-ун и редица високопоставени севернокорейски представители са били ваксинирани срещу новия коронавирус. Това е станало през последните две или три седмици с ваксина, предоставена от китайското правителство.

Не е ясно коя фармацевтична компания е създала тази ваксина.

Казианис отбелязва, че най-малко три китайски компании разработват ваксина срещу COVID-19 – „Синовак“ „Биотех“ и „Синофарм груп“.

Като се позовава на американския учен Питър Хотез, Казианис посочва, че от „Синофарм“ твърдят, че тяхната ваксина е била използвана от близо един милион души в Китай. Нито една от китайските фирми обаче не е публикувала данни от третата фаза на изпитанията.

Северна Корея не е съобщавала за случаи на коронавирусна инфекция на своя територия. Южнокорейското разузнаване обаче твърди, че не е изключено там да има епидемия, защото комунистическата страна търгуваше и контактуваше с Китай, откъдето тръгна пандемията, преди да затвори границата си в края на януари.


image0 (9K)