Анализатор: Пазарът може да обърне посоката след средата на лятото

Пазарът може да обърне посоката след средата на лятото, след като се изясни политиката на Федералния резерв за 2022 г. и ако инфлацията в САЩ достигне някакви пикови нива и започне да се успокоява. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Дъното не може да бъде предсказано. Трябва да се изчака още една стъпка на Фед, ясно потвърждение за политиката през 2022 г., да се дадат насоки дали бъдещите повишения ще бъдат пет или шест и горе-долу какъв е неутралният лихвен процент – това, за което спорят всички централни банкери – къде е зоната, в която предотвратяваме рецесията, но и стопираме инфлацията. За мен в САЩ този процент е доста над 3% ефективна лихва, а едно такова повишение вещае неимоверно рецесия“, посочи анализаторът. 

Още по темата

„Продължаващата корекция и потъващите европейски и американски индекси са причинени основно от притесненията за световна стагфлация. Много централни банки започнаха да говорят за бързо повишаване на лихвените проценти и това също даде своето отражение върху сериозните сривове при акциите“, каза Райков.

„И Федералният резерв, и централната банка на Англия, и Европейската централна банка започнаха да изпускат леко езика си, че може би няма да могат да се справят с тази инфлация и повишаването на лихвите ще трябва да бъде малко по-драстично, водещо до твърдо кацане или дори катастрофиране на някои от икономиките“, посочи събеседникът.

Страховете от стагфлация, ефектите от конфликта в Украйна и приближаващият паритет евро/долар са движещите за европейските пазари, където проподанията не бяха толкова големи, колкото в САЩ. „Паритетът поражда търговски дисбаланс, оскъпява вноса в долари и основно оскъпява цените на суровините, котирани в долари, като енергийните носители. Това ще упражни огромен натиск и върху текущата изключително висока инфлация в Европа. ЕЦБ ще се съобрази с тази загуба на конкурентоспособност от прекалено ниско евро и ще реагира през юли – най-малко ще започне свиване на своя баланс и ще даде много ясно направление как ще действа“, каза гостът.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Вижте още от разговора във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

https://www.investor.bg/


image0 (9K)