Бизнес

Ангелкова: България може да има водеща роля в туризма в Черноморския регион

България може да има водеща роля в популяризирането на туризма в Черноморския регион. Имаме идея акцентът да е поставен върху винения и гурме туризъм, които за Министерството на туризма са сред приоритетните за развитие продукти. Това е казала министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с Майкъл Христидис, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/, съобщиха от ведомството.

[ad id=“263680″]

Предстои темата да бъде дискутирана на среща на работна група „Сътрудничество в туризма“ на ОЧИС, която в момента се председателства от България.

Тя е посочила още, че по този начин ще се засили фокусът върху развитието на сектора в региона. А за нас от голямо значение е съвместната помощ в туризма с държавите – членки на ОЧИС, е коментирала още министър Ангелкова, предава БТА.

Министърът е благодарила на Христидис за предстоящото му участие в срещата на високо равнище на министрите на туризма на страните членки на ЕС. Тази година обръщаме специално внимание на инициативата „ЕС – Китай – 2018 година, посветена на туризма“, е обяснила министър Ангелкова. И е уточнила, че затова тази тема е основен фокус на съвета на министрите утре. България има изключително ползотворно сътрудничество с Китай и активно участва с различни проекти по известния маршрут „Път на коприната“, е информирала още министърът.

[ad id=“218001″]

Двамата са дискутирали и напредъка в организацията на среща на министрите с ресор „туризъм“ на страните – членки на ОЧИС. Събитието също е част от програмата на председателството ни на съвета на ЕС и е от най-висока категория. Планира се то да се състои през юни във Варна. Там Министерство на туризма ще представи извършеното в периода на координация на работната група по туризъм към ОЧИС, който започна през юли 2016 г. и завършва в края на юни тази година.

Председателят на ОЧИС е предложила Министерство на туризма да обмисли възможността за поемането на втори мандат като координатор на работна група „Сътрудничество в туризма“ за още един двугодишен мандат.

[ad id=“218548″]

Христидис е поставил акцент върху круизния туризъм в района на Черно море, като поясни, че трябва да се предприемат действия за развитието му.

Министър Ангелкова е поканила Майкъл Христидис за участие във втория Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути през ноември.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Франция атакува драг кралицата, която ще носи Олимпийския огън

Минима Гесте била жертва на хомофобски и трансфобски обиди...

24 минути ago

Добре е 3 дни на плодове и зеленчуци след великденската трапеза

Избягвайте бялото брашно, захарта, газираното, съветва проф. Байкова...

34 минути ago

Почина журналистът и писател Николай Нинов

Поклонението е на 10 май...

40 минути ago

Домашно насилие: Жена прободе с ръжен мъжа си

43-годишната нападателка е задържана...

47 минути ago
image0 (9K)