Ангелов: Няма да има нови мерки заради К-19, но затягаме контрола върху сегашните

„Нови мерки няма да се въвеждат към момента, но ще се затегне контролът за спазването на досегашните.“ Това категорично заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет.

„Следим със загриженост ситуацията, към момента мерките не се спазват, има места където изобщо не се спазват. От няколко седмици РЗИ осъществява контрол по всички закрити обществени места, където гражданите са длъжни да носят защитни маски. Вчера експертите от РЗИ са посетили няколко търговски обекти в София и са глобени 31 души – 15 от тях са продавачи и 16 граждани“, заяви здравният министър. Такива проверки ще започнат на територията на всички области. „Ако ние всички не вярваме в необходимостта от спазването на мерките, няма смисъл да се въвеждат нови, които също да не се спазват. Нека да се съсредоточим върху тези, които вече са въведени. Винаги съм казал, че тази инфекция ще бъде победена, но ни трябва разум, интелект и дисциплина. Не възнамеряваме да затягаме мерки“, каза Ангелов.

По-късно днес той ще се срещне с представители на заведенията и ще се обсъди спазването на мерките и какъв е контролът.

„Няма да се затварят градове и да се слагат КПП-та. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките“ коментира той.

Към момента у нас болниците разполагат с 8000 легла и 1200 в интензивните отделения. Заети са 1307 и 64 в интензивните структури.

„Имаме достатъчно капацитет, да, има области в които има затруднения – Бургас и Благоевград, но и там се взимат мерки. Недостигът на лекари и умората също си казват думата“, заяви Ангелов.

 


image0 (9K)