В Англия и Шотландия – само след тест за К-19

Към момента няма официална информация за какъв вид тест – PCR или антигенен, става дума

Британските власти обявиха нова ограничителна мярка – задължителен отрицателен тест за коронавирус, за влизащите граждани, включително от България, от началото на идната седмица, започваща на 11 януари 2021 г., съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Към момента няма официална информация за какъв вид тест – PCR или антигенен, става дума. В Англия всички, пристигащи от рискови страни, сред които е и България, с въздушен, железопътен или морски транспорт, ще трябва да представят на превозвача преди отпътуването си и документ за отрицателен тест, извършен в рамките на 72 часа, се посочва на официалния правителствен сайт – www.gov.uk.

При липса на отрицателен тест превозвачите ще отказват достъп до транспортното средство. Остава изискването за задължителна 10-дневна карантина, както и за представяне при пристигането на попълнен електронен формуляр с данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат карантината. На пътници с нередовни документи ще бъде налагана глоба до 500 лири.

Посочено е, че мярката за Англия влиза в сила от следващата седмица, като към момента не е конкретизирана точната дата. Задължителен отрицателен тест за коронавирус ще изисква и Шотландия, като според информация, публикувана на сайта на шотландското правителство, мярката ще влезе в сила възможно най-скоро.

По информация на българското посолство в Лондон също така се очаква до началото на следващата седмица мярката за задължителен тест за коронавирус да обхване цялата територия на Обединеното кралство, като в момента се водят преговори с администрациите на Уелс и на Северна Ирландия.

В Англия изключения от мярката ще се правят за пристигащите от Ирландия, както и за превозвачи, за деца под 11-годишна възраст и за пътуващи от страни, в които не е възможно да бъде проведен тест преди пътуването. Остава в сила възможността за намаляване на карантината – с тест за своя сметка, направен на 5-ия ден от напускане на страната, която е определена като рискова.

Повече информация за изискването за отрицателен тест за коронавирус при влизане в Англия и Шотландия може да бъде намерена тук:

– https://www.gov.uk/government/news/mandatory-covid-19-testing-introduced-to-bolster-border-measures

– https://www.gov.scot/news/pre-departure-coronavirus-testing/

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.


image0 (9K)