Ангова от ПП: Държавата се грижи за бюджета като родител!

Актуализацията на бюджета ще бъде внесена в парламента. Стана ясно, че минималната заплата няма да бъде увеличена, а прогнозите са, че инфлацията ще нарасне до почти 11% и теглене на допълнителен дълг.

„Очаквам сравнително добра приемственост в парламента. Технически актуализацията може да бъде приета в срок, ще направим всичко възможно“, заяви в „България сутрин“ Венеция Ангова, член на бюджетната комисия в парламента и депутат от „Продължаваме промяната“.

„Минималната работна заплата няма да се повишава, защото живеем в безпрецедентни времена. Трябва да бъдем разумни и да имаме възможност да сме гъвкави в управлението на финансите. Имаме желание минималната работна заплата да се повишава в бъдеще, но това следва да бъде обвързано с производителността на труда. Иначе има риск да се получи стагфлация“, обясни тя.

Новият държавен дълг, който е заложен, е за 3 млрд. лв. Венеция Ангова посочи, че държавата в момента управлява бюджета с грижата на родител.

Още по темата

5 юни 2022 16:51

67

5 юни 2022 13:53

6

4 юни 2022 09:55

33

„Представете си, че в бъдеще на вашето дете му предстои да запише хубав университет и това ще струва много пари. Вие очаквате в бъдеще таксите да се повишат. Не е ли по-добре сега да финансирате тези такси, когато цените са по-достъпни. Очакваме да се повишат лихвените проценти в Европа – до 3% в САЩ и до 2,5% в Европа. Грижовният родител следва да предвиди тези обстоятелства“, каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Предвижда се с новия дълг да бъдат погасени предварителни, префинансирани плащания по предходни кредити.

„Икономическият растеж ще се стимулира от потребителското потребление и публичните инвестиции. Държавата е успяла да договори 1 млрд. лв. повече още в първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост“, изтъкна Ангова.

И добави, че се предвиждат конкретни проекти за реформа в администрацията и подпомагане на бизнеса. Ангова отбеляза, че в страната има сериозно повишена данъчна събираемост.

По думите ѝ антикризисните мерки на правителството не са проинфлационни, защото се запазва съотношението на дефицита.

„Би било цинично да оставим хората да гладуват и да не предприемаме мерки. Част от мерките са насочени към всички. Нулева ДДС ставка за хляба ще бъде за всички, но увеличението на пенсиите ще бъде за възрастните хора. Подпомагането с 25 ст. на литър ще се дава за горивата без добавки – един по-богат човек няма да може да се ползва от тази мярка“, разясни Ангова.

Целим хората да могат да се справят с микса от кризи и да реализираме инвестициите – краткосрочно да подобрим начина на живот, завърши депутатът от „Продължаваме промяната“.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)