Андрей Живков с разкрития за работата на енергийните дружества

Живков посочи, че Българският енергиен холдинг е задлъжнял, за да реши краткосрочни проблеми на ТЕЦ „Марица – Изток – 2“, на мини „Марица – Изток“ и  „Топлофикация“ – София

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков представи екипа и заместниците си. Той увери, че ще работи прозрачно и професионално. Живков представи и основните факти и направените изводи след направения преглед на финансовото и икономическото състояние на държавните дружества в сектор „Енергетика“, предаде NOVA.

Живков посочи, че Българският енергиен холдинг е задлъжнял, за да реши краткосрочни проблеми на ТЕЦ „Марица – Изток – 2“, на мини „Марица – Изток“ и  „Топлофикация“ – София.  Тези задължения стрували 100 млн. лева годишно. Според министъра тези средства могат да се използват за по-добри цели, но за съжаление „липсата на политика в министерството го е довело до това състояние“.

„Липсват всякакви вид мерки по отношение на най-тежките проблеми, каквито са въгледобива и неговата перспектива в контекста на бъдещето. Нашият екип е амбициран да се фокусира върху стабилизирането на дружествата финансово. Това означава да заздрави финансовата дисциплина, където тя е нарушена. Искаме да видим визия от мениджмънта на компаниите“, заяви Живков.

Другият фокус, върху който министерството ще работи, е да отпуши всички възможни средства, които ЕК предлага и с които да се планира някаква перспектива за разрешаване на проблемите.

В края на миналата седмица, той се срещна с директорите на дружествата, а след това стана ясно, че основна тема на разговор е да бъде установено финансово-икономическото състояние на компаниите и основните проблеми в тяхната работа.

„В енергетиката ни трябва силна финансова експертиза, защото това е едно от нещата, които ни предстои да решаваме в краткия хоризонт на съвместната ни работа”, обясни Живков.

Той представи в резюме състоянието на Министерството на енергетиката.

„Дружествата в сектор „Енергетика” са обединени под шапката на Български енергиен холдинг. Структурата е била създадена с идеята да има достъп да атрактивни финансирания, като използвайки ги, да се превърне в регионален играч. Подобни проекти в други държави са сработили и там компаниите наистина са се превърнали в регионални играчи. У нас компанията наистина има достъп да атрактивни финансирания, но вместо да ги използва за развитие, холдингът ги е използва за решаване на настоящи проблеми. БЕХ, с дългосрочните задължения, които поема, решава краткосрочни проблеми, което е класически пример за път към дългова спирала, от която изходите не са приятни”, обясни Живков.

Като пример за задълженията на БЕХ,  Живков посочи Националната електрическа компания, която към момента има над 2 млрд. лв. задължения, които не се обслужват редовно, както и ТЕЦ „Марица – Изток 2“, която през последните години била в критично състояние.

„Към момента задълженията на ТЕЦ-а са от порядъка на 580 млн. лв. към БЕХ. Разбира се, състоянието на ТЕЦ-а дава отражение върху състоянието на Мини „Марица – Изток”. Там в резултат на това, че ТЕЦ-ът не плаща навреме въглищата, възникват ликвидни проблеми за мините. Тази верига БЕХ – ТЕЦ –Мини се движи в непрекъсната задлъжнялост, без визия как могат да бъдат решени проблемите. Проведохме много срещи както с мениджърите на дружествата, така и със синдикатите. Проблемите наистина се сериозни, хората са разтревожени”, подчерта служебният енергиен министър.

Той посочи още, че БЕХ е прибегнал до  изземване на извънредни дивиденти от печелившите дружества. Печалбата на АЕЦ се е увеличила заради цената на тока, поради тази причина БЕХ е теглила 2 пъти от него  извънредни дивиденти.

„Ако тази практика продължава, може да бъде застрашена инвестиционната програма на дружеството, която е свързана с трансграничните връзки на електроенергийната система и безпроблемното обединение на пазарите, които предстоят да се извършат.“

За „Булгартрансгаз” Живков припомни, че започва нов инвестиционен проект. По тази причина обаче задълженията на дружеството са нараснали.

Принципно да се правят такива инвестиционни проекти не е зле, но когато идеята е да има увеличение на паричните потоци. Имахме възможност да огледаме някои данни и имаме обосновани съмнения в това, че рентабилността на проекта е такава, каквато е представена на обществото. „Булгаргаз” е другото дружество, което е обществен доставчик на газ и страна по договорите за доставка. Това от своя страна трябва да ни гарантира диверсификацията. „Булгаргаз” също има ликвидни задължения, които са породени от „Топлофикация – София”, които редовно не изплащат задълженията си. Това прави така, че „Булгаргаз” да се превърне във финансово нестабилно дружество, това е недопустимо и БЕХ цедира задълженията на „Топлофикация”, а те са в огромни размери – около 860 млн. лв.”, посочи енергийният министър и добави, че не са предприети мерки тези задължения да бъдат изплащани.

Заместници на Живков ще бъдат Мирослав Дамянов и Александър Николов.

Дамянов е с огромен опит в областта на енергетика, занимавал се е с много процеси, сред които управлението на енергийната система и либерализацията на енергийните пазари. Николов пък е специалист в телекомуникациите. Управлявал е проекти, свързани с рискови капитали.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)