Политика

Андрей Райчев: Това не е краят на Мая Манолова, а добро начало

„В София започва едно движение – а започне ли в София, ще стане и в България, което не сме виждали и което е окончателният разпад на малоумния двуполюсен модел“. Това заяви пред БНР социологът от „Галъп“ Андрей Райчев. Според него в България се появява европейски феномен, което е много добре за страната ни.

Наблюдаваме удивителен, интересен, неочакван феномен, посочи той в предаването „Преди всички“ и обясни:

„Манолова не спечели с бесепарски гласове. Тя взе около 100 хил. гласа повече отколкото БСП има на тези избори. Откъде идват? Взимаме най-дясната партия в България – традиционните демократи. Таблиците показват, че над 40% от тези хора, които са инстинктивни антикомунисти, са пуснали за Манолова, а малко над 30% за Фандъкова. Даже те допринасят за намаляването на разликата между двете“.

В България няма нищо по-мръсно от кметски избори, смята Андрей Райчев. Той подчерта, че гласовете си продават не само ромите, а и много българи. Изходът за справяне с проблема е повишаване на избирателната активност.

Това не е краят на Манолова, а добро начало, подчертава Райчев.

Социологът е категоричен, че оттук насетне Мая Манолова със сигурност ще има участие в политическия живот на страната.

Това не е краят, а даже е много добро начало, отбеляза той. Според него тя няма да направи партия, а по скоро ще има мажоритарни участия или да се върне към грижата за обикновения човек:

„Представете си я като лидер на профсъюз например на фона на нашите заспали профсъюзи. Веднага ще видите, че за 2-3 години тази жена ще има огромна роля в България. Тя има лично мажоритарно бъдеще“.

Според него обаче е много рано за касиране на изборите.

До 2 години ще имаме друга политическа карта на България

Според Райчев възниква нова десница:

„В дясното текат съществени процеси. ГЕРБ си осигури 2-те години до края на мандата, но на края на мандата ще има друго дясно, което ще направи друга политическа карта на България. Не че ГЕРБ са паднали, но това е началото на края“.

В България има подобно на други страни продължителна, доста силна власт, каза социологът и направи паралел с Полша и Унгария, където лидерите са спечелили управлението на държавата, но са загубили столиците, отчасти паралелът е валиден и с Турция и Москва:

„Това показва, че има бавни, но закономерни, промени в Източна Европа. Тези полудиктатури и диктатури, които се появиха след прехода, започват да се разпадат и то точно в местата, където възникнаха“.

epicenter.bg

Ваня Русева

Recent Posts

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

един час ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

един час ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

един час ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

2 часа ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

3 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

3 часа ago
image0 (9K)