Андрий Хливнюк, чиято песен вдъхнови украинската съпротива и дори Pink Floyd 

Той трябваше да бъде на голямо турне в САЩ и Канада, но вместо това сега е част от полицейските патрули в Киев, които търсят руски диверсанти и подкрепят отбранителните сили на укранската столица.

Андрий Хливнюк е фронтмен на една от най-известните рок банди в Украйна – BoomBox. На третия ден от руската военна инвазия в родината му той записа пред киевската катедрала “Св. София” свое акапелно изпълнение на легендарната украинска песен “Червона калина”. Тя възпява борците за украинска независимост между 1917 и 1921 г.

За броени дни изпълнението му натрупа стотици хиляди гледания в Инстаграм и се превърна в символ на украинската съпротива срещу руската армия. Записът на Хливнюк се оказа толкова вдъхновяващ, че провокира легендите от Pink Floyd да направят нова песен за пръв път от 28 години насам.

В четвъртък вечерта британската група официално представи новото си парче “Hey Hey, Rise Up!”, което не просто е вдъхновено от акапелното изпълнение на Хливнюк, а всъщност го допълва инструментално. Pink Floyd и BoomBox се познават от съвместното им участие на благотворителен концерт в Лондон за Беларуския свободен театър.

“Помислих си – това е магично, може би мога да направя нещо”, разказва Дейвид Гилмор пред Гардиън за момента, в който е гледал изпълнението на “Червона калина” на Хливнюк.

Британският китарист не крие емоциите си по отношение на руската инвазия в Украйна, която той нарича пред Би Би Си “луда, несправедлива атака на велика сила върху независим, мирен, демократичен народ”.

Семейството на Гилмор също е засегнато от военните действия, тъй като неговата снаха Янина е украинка и внуците му са полуукраинчета. Бабата на Янина е от Харков и близките ѝ успяват да я евакуират от Украйна едва преди седмица.

Гилмор решава да се обади на барабаниста Ник Мейсън и да му предложи да допълнят изпълнението на Хливнюк, а всички приходи от песента да бъдат дарени за хуманитарна помощ за Украйна. Така се ражда първото ново парче на Pink Floyd от 28 години насам. В него се включват още басистът Гай Прат и Нитин Соуни на клавишните.

Гилмор разказва пред Гардиън, че му е отнело известно време да открие Хливнюк: “Андрий искаше да говорим във FaceTime. Мисля, за да се убеди, че наистина съм аз.” След като песента е готова и изпратена на Хливнюк, той връща следното съобщение: “Благодаря ти, невероятна е. Някой ден ще я изсвирим заедно и ще пием по една бира след това.”

Андрий Хливнюк


Андрий Хливнюк

По време на последния си разговор с Гилмор във вторник Хливнюк споделя, че това е “най-лошият ден” в живота му – тогава е участвал в разчистването на трупове на украинци от напуснатите от руските сили райони около Киев.

42-годишният Андрий прекъсва турнето си в Щатите и се завръща в Украйна на 27 февруари, три дни след началото на руската агресия. След това той изпраща жена си и дъщеря си в чужбина и се включва в отбраната на Киев.

Преди 2014 г., когато Москва анексира Кримския полуостров и започна да подкрепя проруските сепаратисти във военния конфликт в Източна Украйна, групата на Хливнюк е сред най-търсените банди за участия в Русия. BoomBox са награждавани и имат платинен албум там. Въпреки това след началото на войната в Донбас те спират да свирят в Русия и да изпълняват песни на руски език.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)