Бизнес

Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: Необходима е регулация чрез закон за индустриалните зони

Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“: Необходима е регулация чрез закон за индустриалните зони

Зоните на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) са ефективен и работещ механизъм за привличане на инвестиции.

Това каза изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес в интервю за вестник „Строител“. „Те се развиват интензивно и това се отразява много положително на бизнеса в България. Ние предлагаме на инвеститорите качествена и удобна инфраструктура, както и помощ при намирането на работна ръка“, категорична е г-жа Барес.
По думите и приоритетен проект на НКИЗ е Икономическа зона „София – Божурище“. „До момента договорените инвестиции за нея са близо 500 млн. лв., а преките нови работни места – над 1500. „Преди няколко седмици подписахме предварителен договор с високотехнологична швейцарска компания. Тя произвежда прототипи и детайли от силикон и пластмаса.

Досега въпросната фирма беше наемател в зоната, но решиха да купуват, защото им хареса там. Чувстват се добре в България, намират, че страната ни е стабилна, и вече са решили да построят свое собствено предприятие“, обяснява Антоанета Барес. И допълва, че преди няколко седмици в индустриална зона „София – Божурище“ е била финализирана сделка с българска компания, която е поддоставчик на голямо немско предприятие, което също е базирано в зоната. То произвежда модули за автомобилния сектор. „Равносметката досега за „София – Божурище“ е 30 подписани договора, от които 27 окончателни и три предварителни, и сме в процес на преговори с над 10“, казва изпълнителният директор на НКИЗ пред в-к „Строител“. Според нея се наблюдава разрастване на бизнеса на инвеститори, които вече имат свои проекти в зоните на НКИЗ. Интерес има към зоните на НКИЗ в Бургас, Телиш, Видин, Русе, Кърджали и други.
Г-жа Барес отбелязва, че е необходима регулация чрез закон за индустриалните зони. „В момента в България такава съществува откъслечно в различни нормативни актове. Цялостна картина обаче няма – какво представлява точно индустриална зона, как е урегулирана собствеността на инфраструктурата, как се ръководи, как се разпределят разходите… Има определение в Закона за насърчаване на инвестициите какво е индустриална зона, което е доста семпло.

От друга страна в Закона за устройство на територията има определения кои имоти са с параметри на индустриални и производствени зони. Затова решихме, че е истински необходимо да се работи по закон за индустриалните зони. И бяхме подкрепени от министъра на икономиката Емил Караниколов“, казва директорът на НКИЗ. Идеята за закон за индустриалните зони в момента се дискутира в работна група под председателството на вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Емил Караниколов. „Аз също участвам в нея заедно с колеги експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от Министерството на околната среда и водите, от Министерството на финансите, от Министерския съвет. Целта на проектозакона, който работната група трябва да изготви, е инвеститорите да получат по-сериозна помощ и повече облекчения. А от друга страна да се урегулира работата на оператора на индустриалната зона, какъвто се явяваме и ние“, споделя Антоанета Барес.
Тя коментира и въпрос на в-к „Строител“ за приетите промени в Закона за държавната собственост, според които земи за техпаркове и индустриални зони ще се отчуждават експресно. „Обжалването на големи проекти на стратегически инвеститори винаги е представлявало проблем. Понякога тези процедури продължават с години и така ние губим шанса да привлечем съответния представител на крупен бизнес. Той се отказва и прави вложения в друга страна, в която няма такива забавяния. От тази гледна точка приемането на въпросните промени в Закона за държавната собственост е много добра и необходима мярка“, казва пред в-к „Строител“ г-жа Барес. Тя отбелязва, че окончателно гласуваните текстове предвиждат при изграждането на индустриални зони и технологични паркове земите да могат да се отчуждават, без жалбите да спират строителството. „И тук много важно е условието те да бъдат обявени от Министерския съвет за национален обект по предложение на министъра на икономиката. Тоест държавата гарантира, че това е обект от стратегическо значение.

Когато има забавяне, когато няма бърза писта, големите компании се пренасочват към други дестинации“, категорична е Антоанета Барес.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Прокълнатата неделя на Формула 1: 30 години от смъртта на Айртон Сена

Дори и днес пилотът удивлява хората...

14 минути ago

ЦСКА отрекоха Бербатов да е президент на клуба

С него дори не са водени разговори...

14 минути ago

ГЕРБ застават плътно зад държавната детска болница

От партията призоваха всички правителства да работят по нея...

33 минути ago

Цената на природния газ е със 7% по-ниска през май

Тя е в размер на 54,70 лв./MWh...

36 минути ago
image0 (9K)