Антон Кутев обяви управлението на Борисов за „нескопосано“

Каква е оценката на БСП за външната политика на правителството на Бойко Борисов? Крайно негативна, поне според зам.-председателя на парламентарната група на левицата Антон Кутев.

[ad id=“225664″]

„За мен Борисов няма начин да прави външна политика. Борисов няма знания, не говори дори езици. Външната политика се прави някъде в кулоарите”, обяви категорично Кутев по Канал 3.

Относно председателството той коментира: „Срещата в София бе донякъде успешна. Аз нямам забележки към нея, а към самото председателство. То завършва в края на юни. Какво постигнахме? Влязохме ли в Шенген, влязохме ли в Еврозоната. Какво се случи дори с тираджиите? За живота на българите това бяха ключовите неща, както и трудовият пазар. Нищо от това не се случи. Борисов не може да е външен политик по няколко причини. Първо външният му министър изобщо не знае къде се намира. Но да изключим личните нападки”, допълни Кутев.

[ad id=“263680″]

„Толкова години ни се обяснява, че Борисов строи пътища, а в момента няма 100 км, в които да не си разбиеш колата. Ние за 9 години не сме свършили нищо повече от това да изхарчим едни пари“, посочи Кутев и добави: „Той отива при Путин и не знае какво да каже там. Този, същият човек, който спря проектите. И се хвалеше с това. Сега отива тоя същият човек и обяснява „ами ние малко сбъркахме”. Разбира се, че Цветанов ще каже, че вината е на БСП, но БСП работеше за „Южен поток”, а ГЕРБ – не.“

[ad id=“236993″]

„И „Турски поток” няма да мине през България. И какво ще стане – ще купуваме газ от Турция. Диверсификация е да купуваме различен газ. А не руски газ от Русия и руски газ от Турция. Виждам един човек, който опитва да управлява държавата и при това нескопосано. Това, че го избират три пъти, не означава, че може да управлява”, категоричен бе Антон Кутев.

Той даде пример със здравеопазването: „Няма човек в здравеопазването, когото да попитате, и той да не ви каже, че то е пред колапс. Болниците са пред затваряне, няма лекари…”

[ad id=“218548″]

Кутев бе запитан и за думите на президента Радев, че под управлението на Борисов, държавата върви към автокрация. „Фактът, че Борисов се е научил да печели избори и затова върви към автокрация – дали чрез купуване на гласове, дали чрез оказване на натиск. 1 милион гласа не могат да се фалшифицират, но могат да фалшифицират 150-200 хиляди, а те с толкова печелят”, каза социалистът и бе категоричен, че зад победата на Румен Радев на президентските избори стои именно БСП.

[ad id=“236993″]

„Колкото и да ми обясняват, че на президентските избори Радев е спечелил сам, аз ще кажа, че зад него стоя БСП. И това е победа за БСП. Президентът трябва да е независим, но той не можеше да стане президент без БСП, и това е абсолютен успех на БСП, който не искам да неглижираме. Тази теза е некоректна”, отбеляза Кутев.

[ad id=“236999″]

Зам.-председателят на ПГ „БСП за България” не подмина и темата за АЕЦ „Белене”.

„АЕЦ „Белене” винаги е бил изключително важен проект за БСП. Виждал съм и при наше управление как проектът се свива, но БСП винаги е работила за АЕЦ „Белене” и „Южен поток”. Не знам дали България трябва да има блокираща квота в проекта. Аз смятам, че тази централа трябва да бъде държавна”, обяви Кутев и контрира мнението, че няма пари за подобно нещо.

„Частниците по-евтино ли ще я направят. Как откъде ще вземем пари? Значи частниците имат, а държавата няма. 2 милиарда бяха дадени за саниране. Правителството на Борисов взе 16 милиарда заем. Ако тази атомна централа не е държавна, то тя няма никакъв смисъл”, допълни депутатът от БСП.

[ad id=“237001“]

Говорейки за ядрена енергетика Антон Кутев дори подчерта, че България е разполагала с ядрено оръжие преди 1989-а. „Имахме ракети, които могат да носят ядрено оръжие, имахме възможности да използваме ядрено оръжие, ако искаме”, обясни той.


image0 (9K)