Апетитна закуска, но ВНИМАНИЕ! – само за почивните дни

Да се насладите на тези хлебчета е желателно наистина само в почивните дни, тъй като в тази рецепта има доволно количество чесън, който както знаем „ароматизира“ неприятно дъха ни след консумация. Затова, ако не обичате този мощен природен антиоксидант, спрете да четете по-нататък, съветва ЗАРАТА.

Лесно е да приготвите тези питчици, тъй като нито ще месите, нито ще точите фини кори, нито ще използвате някакви „извъртяни“ продукти, напротив – всичко е евтино и простичко за изпълнение.

Ето какво ви е необходимо:

2 яйца
5-6 скилидки чесън (обелени)
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. сода бикарбонат
1 с.л. сол или сами преценете колко солено обичате и може да намалите дозата
Някакви наситнени зелени подправки на вкус като: магданоз, лапад, спанак по избор
около 300 г брашно
който обича черен пипер, нека си добави

олио за пържене

Приготвяне:

Разбийте добре яйцата и чесъна с пасатора  до хомогенност, „угасете“ содата с киселото мляко и добавете към вече ароматната смес, разбъркайте и сложете зелениите с брашното. Може да приготвите тестото и само с бъркане, но може и леко да го измесите. Трябва да е мекичко. След което го разстелете върху посипана с брашно повърхност, поръсете и отгоре още малко и разстилайте с ръка. Може да си помогнете с точилката, като е необходимо блатът да стане с дебелина около 1,5 – 2 см. Изрежете фигурки (може да са кръгчета, ромбове, квадрати). Сложете обилно количество олио в тигана и изпържете питките от двете страни, но не ги оставяйте да прегарят. Извадете ги върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината и сервирайте с подсолено цедено мляко или с майонезен сос, може и с катък – няма да сбъркате. Ако си направите и комбинация от тези сосове или да предложите някой от готовите, пак ще е чудесно. Хлебчетата вървят с всичко, дори и с кюфтета 🙂 А са толкова ароматни и мекички…

Ако не искате да са пържени, може да ги изпечете и във формички за мъфини, като ги намажете с мазнина, преди да сложите вътре от тестото. После отгоре ги намажете с малко масълце за блясък и аромат.

Да ви е сладко! Ама много сладко…


image0 (9K)