Арести и армия от полицаи край затвора, където е Навални

Московската полиция задържа снощи демонстранти, събрали се край затвора „Матроская тишина“, където държат руския опозиционер Алексей Навални, предаде „Франс прес“.

Някои протестиращи бяха бити с палки, а стотици хора се събраха и скандираха „Свобода!“ недалеч от изолатора в северната част на руската столица. После мнозина демонстранти се затичаха срещу многобройните полицаи, разположени край затвора, разказва журналистът.

В събота руската полиция арестува най-малко 2131 протестиращи, които излязоха на улицата при температури до -50 C (минус-58 F), за да поискат освобождаването на Алексей Навални, най-висшата опозиционна фигура в страната. Данните за задържаните са на неправителствената мониторингова организация „ОВД-Инфо“.

Москва почерня от протестиращи в подкрепа на Навални, демонстрации и у нас

Според журналисти от АФП следобед в Москва е имало близо двайсетхиляден митинг и сблъсъци на демонстранти с полицията. Според журналисти на Ройтерс броят на протестиращите е бил двойно по-голям.

Московските правоохранителни органи съобщиха, че съпругата на Навални е освободена от полицията без да й бъде съставен протокол, каза източник от полицията. Юлия Навални беше задържана при масовата демонстрация на Пушкинския площад в центъра на руската столица.

По най-нови данни на неправителствената мониторингова организация „ОВД-Инфо“, цитирани от Ройтерс, при протестите в подкрепа на Навални в страната са арестувани 2501 души, в това число 945 в Москва.

За момента се знае за 42 служители на реда, пострадали по време на неразрешената проява. Пострадали има и сред протестиращите.

По повод насилието срещу полицаи Следственият комитет на Русия е образувал доследствена проверка.

Леонид Волков, съюзник на Навални, съобщи днес, че опозицията може да свика следващия уикенд нови протести с искане Навални да бъде освободен, предаде „Ройтерс“.

dir.bg

 


image0 (9K)