Арестуваха йордански журналист – съобщил, че властта тайно се ваксинира срещу К-19

Йордански журналист беше арестуван, тъй като публикувал на сайта си информация, че ваксината срещу коронавируса е пристигнала в кралството и висши представители на властта вече са ваксинирани, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник, съобщава БТА.

Прокурорът към Съда за държавната сигурност нареди в четвъртък ареста на журналиста Джамал Хадад, редактор на информационния сайт АлУакаай („събитията“ на арабски), тъй като писал, че висши правителствени представители са били ваксинирани срещу COVID-19, каза за АФП източникът, поискал да запази анонимност.

Журналистът е обвинен в застрашаване на националната сигурност, предизвикване на размирици и нарушаване на обществения ред. Прокуратурата е решила той да остане в ареста за 15 дни, докато бъде заведено дело срещу него.

Във вторник сайтът публикувал статия, в която се задава въпросът дали ваксината на „Пфайзер“ не е пристигнала тайно в страната, при положение, че висши чиновници от йорданското правителството са били ваксинирани.

Източник, близък до семейството на Хадад, каза днес за АФП, че снощи журналистът е бил откаран в болница заради високо кръвно налягане. В комюнике Съветът към профсъюза на йорданските журналисти заяви, че арестуването на Хадад накърнява имиджа на Йордания и призова журналистът да бъде незабавно освободен.

Съветът заяви също, че Съдът за държавна сигурност няма компетенции да отсъжда по дела, свързани със свободата на словото, и настоя делото да се гледа от гражданските съдилища.

В Йордания са регистрирани над 285 000 заразени с коронавируса и 3711 починали. В средата на месеца кралството одобри ваксината на компании „Пфайзер“ и „Бионтех“, но генералният секретар по епидемиологичните въпроси към здравното министерство Уаел Ал Хаяджне съобщи в сряда, че се очаква ваксините да пристигнат в страната в края на януари или началото на февруари.

 


image0 (9K)