Крими новини

Арестуваха командир от ИДИЛ в София /снимки и видео/

Организирана престъпна група е задържана в София, при специализирана операция, проведена на 29 септември. По искане на Специализираната прокуратура, на 1 октомври Специализиран наказателен съд взе най–тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ по отношение на двама мъже и жена, участници в организираната престъпна група.

[ad id=“237001″]

В хода на процесуално-следствените действия – претърсвания и изземания в складове и жилища на територията на столицата, са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства. При съвместните действия по разследването е установено, че тютюнът бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция.

В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най – често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден.

Практически тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най – вече за основната фигура в нея – български гражданин от сирийски произход, с основно участие във въоръжените формирования на Ислямска държава.

Ръководителят на престъпната група се е установил у нас и през 2008 г. е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на Ислямска държава, на територията на Сирия, като е взел активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции. При извършените претърсвания е открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

[ad id=“226585″]

През пролетта на 2016 г. сириецът се е завърнал на територията на Република България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на Ислямска държава, е организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле, без законово разрешение за това. Събраните доказателства сочат, че суровият нарязан тютюн групата е изкупувала от производители в страната и го е доставяла в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение „Вагон – ресторант“) участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания. Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най – често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден. При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.

[ad id=“255238″]

Мая Матева

Recent Posts

Доц. Ташев: От Скопие изтича класифицирана информация към Сърбия и Русия

Белград дърпа конците, посочи експертът...

19 минути ago

Габриела Маринова от Берое спечели сребро на световното по карате стил „шотокан“

  Габриела Маринова от IXв клас на СУ "Максим Горки" спечели сребърен медал на Световното…

40 минути ago

Кевин Питерсън: Дължите извинение на Джокович, беше прав за ваксините

Ваксината AstraZeneca беше изтеглена от употреба...

41 минути ago

Борис Бонев: Политици си правят кампания на гърба на хората в София

"Гордея се, че има политиците в тази община, които изпълняват своите обещания"...

50 минути ago

Балабанов: Промяната се оказаха другата страна на една и съща монета

В България никога не съм бил сигурен, че изборите са 100% честни, посочи той...

57 минути ago

ГДБОП задържа двама души в София за измама

Те са се представяли за служители на дирекцията...

един час ago
image0 (9K)