Арестуваха чужденец за разпространение на фалшива новина за коронавируса

Полицията в Пловдив задържа чужд гражданин, разпространил невярна информация, свързана с коронавируса. Това обяви пред БНР директорът на ОД на МВР Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев.

„Невярната информация се състои в това, че в едно от учебните заведения има повече от 100 заболели от коронавирус и властите прикриват случая“, обясни Рогачев.

Нилой Сил, роден на през 1998 в Бангладеш, гражданин на Великобритания е разпространявал невярната информация в WhatsApp студентска мрежа на Медицинския университет /МУ/ – Пловдив. Той е съобщил, че е присъствал на заседание на ръководството на МУ, на което е станало ясно, че има над 200 заразени, някои от тях студенти в тежко състояние, но е взето решение това да се крие.

Рогачев уточни, че лицето живее на ул. „Гладстон“ в Пловдив и при обиск у него е намерено около един грам марихуана.

Чуждият гражданин е задържан за 24 часа, случаят е докладван на прокуратурата.

Информацията за разпространената фалшива новина потвърди и министър Младен Маринов.

„Има задържан, който е разпространявал слухове, че в едно училище в Пловдив има 100 заразени с коронавирус, но ръководството на учебното заведение крие това. Той е задържан и искам са предупредя всички, че в такава ситуация не бива да си играят със страховете на хората. Следим и онлайн пространството. Ситуацията е идеална среда за измамниците. Имаме единични такива случаи. Има изготвени указания от МВР, които се разпространяват към гражданите, за да им дадем съвети по отношение на ситуацията в момента. Схемата е старата – имате близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус или трябват пари, за да бъде настанен с болница. Хората не могат да преценят ситуацията заради страха и те се доверяват“, посочи той.


image0 (9K)