Арест и гаранция от 1 млн. лв. за братя Бобокови. Милионерите укривали данъци

Спецпрокуратурата излезе днес с нови разкрития за ареста на босовете на „Приста ойл“ – най-богатите русенци – братята Атанас и Пламен Бобокови, и за задържания зам.-министър на екологията Красимир Живков. Заедно с тях още трима души остават зад решетките за 72 часа след повдигането на обвинения вчера.

За един от братята Бобокови ще бъде поискана най-тежката мярка – задържане под стража, а за другия ще бъде поискана гаранция от 1 млн. лв. На зам.-министър Красимир Живков също ще поискан постоянен арест, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Иззети са множество счетоводни документи, договори, луксозни автомобили от домовете на обвиняемите.

От жилището на А.Б. е иззета цветна снимка, на гърба на която са изписани имена на публично известни, някои от които са убити през годините. Срещу имената им има записани големи суми пари – 70 млн. долара, 120 млн. лв, 300 млн. лв. и др.“, посочи Сийка Милева за Атанас Бобоков.

„От дома на П.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление“, каза още тя за Пламен Бобоков.

Наблюдаващият прокурор заяви, че до момента е установено, че зам.-министърът е бил в много близки отношения с бизнесмените Бобокови. Той е извършвал действия, с които е подпомагал противозаконните им действия по нелегален внос и преработка на боклук.

Събрани са доказателства, че Живков е извършвал натиск на подчинени, както и на служители от регионалните инспекции, сред които има и уволнени, когато не са се поддавали на заповедите му да нарушават закона.

Директорът на регионалната инспекция в Плевен не е осъществявал контрол, а под негово въздействие са били извършвани фиктивни проверки, съвместно с представители на фирмите. В протоколите са отразявани неверни обстоятелства.

Прокурор Ангел Кънев заяви, че по това производство има сформиран съвместен екип с органите в Италия. Събраните доказателства сочат, че част от контролираните от Бобокови дружества дори не са имали капацитет да осъществят законовите действия, за които са имали разрешения от МОСВ по депониране и преработка на боклука.

Намерени са и електронни подписи на търговски дружества, които са в Италия и са контролирани от българските граждани. „Изградена е верига от дружества в Италия и България, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна, но на практика това не се е случвало“, обясни Кънев. За едно от дружествата например той обяви, че дори не е имало ток и вода на обекта, но от МОСВ са издавали протоколи, които твърдят обратното.

Още от миналата година по разпореждане на главния прокурор са започнали проверки на всички площадки за отпадъци в страната и в следствие на това разследване от страна на органите на реда, сега се е стигнало до тази успешна реализация.

 

 


image0 (9K)