Анализи

„Армии от тролове налагат екстремни позиции“. Послание на стотици български интелектуалци

„В обществото у нас се наблюдава все по-голяма поляризация. Както в България, така и в глобален мащаб се надига краен национализъм. Излива се огромен финансов ресурс в подкрепа на ултраконсервативни и популистки движения. А у нас се правят активни опити да се размие границата между религията и светската държава“.

Това са само част от изводите на стотици български интелектуалци, подписали Отворено писмо към българските граждани по повод празника на българската култура и изборите за европейски парламент.

„Новите медии се използват за манипулиране на общественото мнение, разпространяване на фалшиви новини и всяване на параноични страхове. Армии от тролове и ботове налагат екстремни позиции, маскирани като „глас на гражданското общество“. Подкопава се доверието в авторитети и в основни източници на информация“, се казва още в документа.

Ето защо предподаватели, артисти, журналисти, учители и други призовават българското общество да се обедини около демократичните принципи. „Да се обединим категорично около демократичните принципи и либералните ценности на свободата, равенството, зачитането на гражданските и човешките права, толерантността, солидарността, опазването на околната среда и грижата за всички членове на обществото, залегнали в основните документи на Европейския съюз”, настояват 525-те подписали.

Някои живеят в България, други са в чужбина, но всички са обединени срещу националистическите и ултраконсервативни настроения, които все повече се засилват в страната.

“Полагат се активни усилия да се върнат назад достиженията в сферата на човешките права и демократичните свободи, постигнати през последните години,“ се казва в писмото.

„Поводът е развихрилата се през последните седмици абсолютно ирационална кампания срещу един невинен документ – Стратегията за детето“, казва Емилия Славова, преподавател в Софийския университет и един от авторите на отвореното писмо. Тя описва този случай като „истерия“, подклаждана с „фалшиви пропагандни тези, лъжливи истории за Норвегия и какво правят с децата в Норвегия.“

Да твърдим, че норвежки гейове искат да дойдат и да вземат нашите деца е абсолютно смехотворно
Една от целите на тази кампания според Славова е и „заглушаването на разумните гласове в обществото“. Затова и те са се обединили зад този символичен акт на публикуване на позиция, с която призовават българските граждани да гласуват на Европейските избори в неделя за партии с ясно изразена „проевропейска, продемократична и пролиберална ориентация“.

Славова допълва, че наближава 24-ти май – празникът на Българската просвета и култура, което е и повод за припомняне на някои основополагащи социални ценности.

„Ние бихме искали да обърнем внимание на българската идентичност, на това кое сме ние, кои сме ние и да покажем, че ние не сме затворени в тесните си национални граници, а сме част от глобалния свят, част от обединена Европа и не искаме да бъдем изваждани от там“, казва университетският преподавател.

Славова смята, че публичното пространство се нуждае от разсейване на страховете, изчистване от инсинуациите и фалшивите новини, които се разпространяват чрез така наречените нови медии. „Много се надявам хората да разберат, че всеки от нас има възможност да въздейства на обществото“, казва тя и приканва хората да изразят активно своята гражданска позиция, гласувайки в неделя.

 На снимката: Емилия Славова, преподавател в Софийския университет и един от авторите на петицията.

www.svobodnaevropa.bg Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Иван Дарийков

Recent Posts

Доц. Ташев: От Скопие изтича класифицирана информация към Сърбия и Русия

Белград дърпа конците, посочи експертът...

35 минути ago

Габриела Маринова от Берое спечели сребро на световното по карате стил „шотокан“

  Габриела Маринова от IXв клас на СУ "Максим Горки" спечели сребърен медал на Световното…

56 минути ago

Кевин Питерсън: Дължите извинение на Джокович, беше прав за ваксините

Ваксината AstraZeneca беше изтеглена от употреба...

58 минути ago

Борис Бонев: Политици си правят кампания на гърба на хората в София

"Гордея се, че има политиците в тази община, които изпълняват своите обещания"...

един час ago

Балабанов: Промяната се оказаха другата страна на една и съща монета

В България никога не съм бил сигурен, че изборите са 100% честни, посочи той...

един час ago

ГДБОП задържа двама души в София за измама

Те са се представяли за служители на дирекцията...

един час ago
image0 (9K)