Артисти поискаха: Да се забрани думата ”цирк” в Народното събрание!

Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев също е възмутен, защото депутатите се обиждали и определяли случващото се в пленарна зала не само като „цирк“, но и като „театър“

[ad id=“263680″]

Българските депутати да не сравняват случващото се в Народното събрание и собствените си действия с цирк. Това поискаха в писмо до парламента и медии най-известните циркови артисти у нас.

Причината – в речника на народните представители тяхното изкуство придобива смисъл на нещо нечестно, хаотично и унизително. „Направи ми впечатление, че в предавания по телевизията депутати използват думата „цирк“, продължават да обиждат цирка“, каза пред телевизия „България он ер“ Иван Владимиров от „Цирк дьо Солей“.

Той подчерта, че не може едно изкуство да обиждаш по този начин, като се използва за определение на нещо нечестно и лошо. Според академик Александър Балкански, директор на цирк „Балкански“, партиите у нас са много далеч от цирковото изкуство, за да се сравняват с него.

[ad id=“218001″]

„Христо Мутафчиев също е възмутен, защото те казват не само „цирк“, но и „театър“ и ние написахме едно протестно писмо. Това обаче беше глас в пустиня“, допълни академик Балкански.

Според него това се случва, защото изкуството не е приоритет в държавата ни днес. Иван Владимиров смята, че няма как да се превъзпита масата, но се надява поне малка част от депутатите и журналистите да се замислят и да спрат да използват думата „цирк“.


image0 (9K)