Асен Александров: Възможно е от следващата седмица всички ученици да се върнат в клас

Председателят на Сдружението на директорите в средното образование коментира преосмислянето на КОВИД мерките спрямо учебния процес

„Само 5-и и 9-и клас от днес няма да бъдат в училище, това може да се преосмисли, дали от следващата седмица или най-късно от 1-ви юни да не се върнат всички ученици, не мисля, че ще се получи по-голямо струпване. Големите ученици свикнаха с дистанционното обучение, което не е добре. По-малките ученици – 5-и, 6-и и 7-ми клас, си харесват присъственото обучение“. Това заяви в „Денят започва“ Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование.

По думите му има дефицити, които са се натрупали при отделни предмети, затова е добре да се направи изходно ниво, с цел дефицитите да бъдат наваксани. Според Асен Александров няма проблем с оформянето на срочните оценки.

„На бала ти си без маска, танцуваш, на една маса си с приятели, докато на матурата си доста по-изолиран, в стая с до 5 души си. На матурите карантинираните ученици ще бъдат в отделна стая. 99,9 процента е вероятно да бъде и един в стаята, тъй като само 10 ученици са били карантинирани и само 5 са с коронавирус. За цялата страна в едно училище да е повече от един е малко вероятно“, допълни Асен Александров.

Той добави, че квесторите трябва да бъдат с маска и да са ваксинирани или прекарали болестта.

„Матурите след 10-и клас трябва да се проведат. В сряда и петък за матурите са тези за 12-и клас, за 7-ми и 10-и клас са на 16 и 18 юни. По 10 души в стая, дезинфекция във всяка класна стая. Таз година матурите ще бъдат по-спокойни, защото сме по-подготвени“, заяви Асен Александров.

Той коментира предстоящите балове така: „Кувертите са по-скъпи с 10-15%, има икономическа логика, но учениците нямат усещане за КОВИД“.

„Контактуваме със служебното правителство, няма да правят промени с начина и графика на провеждане на матурите. До седмица ще уточним малки детайли относно завършването на учебната година „, каза още Асен Александров.

И си пожела тази учебна година да се завърши присъствено и да се освободим от психологическото напрежение.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)