Асен Василев: И в момента „Лукойл“ работи с 40% неруски петрол

Асен Василев: И в момента "Лукойл" работи с 40% неруски петрол

Снимка: БГНЕС

И в момента „Лукойл“ работи с 40% неруски петрол, ако се наложи може да се вдигне до 100 на сто. Говорено е с компанията, така че оттам не очакваме проблеми, освен ако Босфорът не затвори за търговски кораби, но това вече наистина е драматична ситуация. Даже и тогава имаме между 90 и 120 дни без ограничаване на потреблението. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на Министерския съвет, на което са се коментирали енергийните цени и сигурността на доставките.

Компенсациите за бизнеса и за небитовите потребители са разписани до 31 март. Новият състав на КЕВР разработва нов пазарен сегмент на енергийната борса между 12 и 13 месеца, където да бъде предоставяна електроенергия на стабилни и ниски цени. Ако регулаторът не успее да се справи в срок и има закъснение, ние сме в контакт с бизнеса и ще решим какво да се прави, поясни той.

По повод доставките на газ енергийният министър Александър Николов, а и вицепремиерът Василев, заявиха, че към момента няма падане на налягането в газовите тръби в България. И двамата уточниха, че се водят преговори за доставка на втечнен природен газ. Министър  Николов поясни, че цените му са по-високи и това би се отразило  на цената на „Булгаргаз“ за българските потребители.

Мораторуимът върху цените на ток и парно за домакинствата няма да бъде продължаван, той е до 31 март. Регулаторът подготвя ново ценово решение, но Николов не очаква сериозно  увеличение на цените.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)