Асен Василев: Съкращения за чиновници, край на заплатите в плик

Четирите партии, които водят коалиционните преговори, са стигнали до съгласие да бъдат намалени щатните бройки в държавната администрация с 15%, съобщи съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред bTV.

Това означава, че 30 000 чиновници ще бъдат съкратени.

Днес стана ясно, че министерствата вече са разпределени между четирите партии, като всяка ще излъчи министър и екип. Именно те ще трябва и да предложат кои щатове да бъдат закрити.

Основно това щяло да стане чрез елиминирането на едни и същи дирекции в отделните ведомства и използването на т.нар. споделени услуги.

Ще има промяна в заплатите на директорите на държавни болници, като те ще бъдат обвързани с минималната, която се дава в здравното заведение, което ръководят. Ако най-ниската заплата на санитар е 1000 лв. например, то тогава шефът на болницата ще взема 10 000-15 000 лева. Ако иска заплата от 100 000 лева, ще трябва да даде 10 000 на санитаря, посочи Василев.

Той разкри, че няма да се реализира искането на ДБ за намаляване на данъчните ставки.

„Отпадат данък уикенд и данъка върху лихвите, които са много глупави. Прие се да има много засилени глоби и криминализиране на плащането в плик. Когато се тегли кредит над 10 хиляди лева да се праща веднага към НАП“, . Това каза Асен Василев от „Продължаваме промяната“ в „120 минути“ по bTV.

„Банките не подават такава информация в реално време към НАП. Искаме това да се случва в реално време и да се отреагира веднага. Ако видим, че има фирми, които всеки петък теглят по 50 хиляди лева, това дава ясен сигнал, че там стават нерегламентирани плащания. Там приехме ограничение, ако касата не излиза с 5 лв. да не се слага глоба. Да се увеличат ваучерите. Малките фирми може да не плащат кеш, а да плащат с ваучери“, каза той.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)