Асланов: Над 50% от българите вече са против кабинета „Борисов 3“

Наблюдава се и спад в поддръжниците на властта – под една трета от гражданите подкрепят правителството, съобщи социологът

Животът, срещу който хората протестират, кара вече над 50% от електората да е против кабинета „Борисов 3“. Тава каза в ефира на Радио „Фокус“ социологът от „Афис“ Юрий Асланов.

Той уточни, че от гледна точка на социологията освен растящия брой противници на управляващите, се наблюдава и спад в поддръжниците им – под 1/3 от гражданите подкрепят кабинета Борисов 3.

„Причината за това е противопоставянето на две реалности у нас – примиряващата вътрешните си противоречия коалиция, бореща се за оцеляване с всякакви количествени и качествени аргументи, от една страна и от друга – хората, неодобряващи и невярващи в институциите и публичността“, обясни социологът.

„Има влошаване на оценката на хората за икономическото състояние на страната, нарастват страховете за запазване на работните места, нивото на доходите, ръст на безпокойството има и по отношение на качеството на здравеопазването. Аз не бих нарекъл напрежението по улиците протести – по-скоро прилича на стихийни бунтове, които също са индикатор за изброените проблеми. Парадоксално въпросът дали хората искат да има предсрочни избори сме го задавали дори около 40 дни преди датата на вече насрочени избори – и пак не искат. Това е екстракт на недоверието в системата. По-скоро наблюдаваме липса на очакване нещо съществено да се промени след изборите, отколкото автентично желание за или против провеждането им“, анализира Юрий Асланов.

Той допълни, че смята за нереалистично кабинетът „Борисов 3“ да изкара пълния си мандат. „Ако обаче настоящото правителство се разпадне, то това няма да е благодарение на вътрешни противоречия и сътресения, а в резултат от външни за управляващата коалиция фактори“, прогнозира социологът.


image0 (9K)