Астероид или извънземни. Кое по-бързо ще унищожи човечеството?

Ако съществува извънземна цивилизация, най-вероятно тя отдавна знае за нас.

Но по някаква причина не иска да се покаже. В статия за Forbes научният журналист Ерик Мак размишлява за вероятността потенциални извънземни да нахлуят на Земята и да унищожат нашата цивилизация, пише Актуално.

Такива изводи могат да се направят въз основа на статия на популяризатора на науката за Космоса, извънземния живот и потенциално обитаемите планети, YouTube блогъра Алберто Кабалеро, пише Мак. Тази статия не е била рецензирана от реномирани учени, но повдига интересен въпрос: можем ли да съдим за други потенциални напреднали цивилизации в Космоса въз основа на познанието ни за еволюцията на нашето общество?

Алберто Кабалеро в статията си разглежда различни предположения относно наличието на извънземни цивилизации, включително и въз основа на уравнението на Дрейк. Използвайки тази формула, човек може да оцени вероятния брой технологично напреднали цивилизации в галактика, с които земляните могат да влязат в контакт. Кабалеро заключава, че дори тези цивилизации да съществуват, желанието им да нахлуят на друга планета е практически нулево.

Кабалеро предполага, че враждебността на извънземна цивилизация може да бъде оценена въз основа на развитието на нашето общество. Той смята, че предвид броя на войните на Земята, които са станали значително по-малко през последните 70 години, когато ние станем цивилизация от извънземен мащаб, ще бъдем много миролюбиви. Същият извод може да се приложи и към извънземните цивилизации.

Тази логика изглежда малко странна, защото не е ясно защо трябва да смятаме, че извънземните цивилизации ще преминат през такива еволюционни етапи като нас. Като цяло ние дори не си представяме какви могат да бъдат представителите на извънземния разум. Въпреки това тази теория е доста интересна, пише Мак.

По-скоро разсъжденията на Кабалеро се основават на желанието на някои учени все пак да установят комуникация с друга цивилизация.

Може да се изпратят хиляди съобщения в Космоса в посока на различни потенциално обитаеми планети и аз смятам, че вероятността те да нахлуят в Земята, след като научат за нас, е почти същата като вероятността от астероиден удар“, пише Кабалеро в своята статия.

Но всички тези догадки се основават на предположението, че всички цивилизации в нашата галактика следват същия еволюционен път като нас, пише Мак. Но земните жители от дълго време изпращат своите съобщения до потенциални извънземни, но отговор така и не идва. И някои учени все още се страхуват, че нашите съобщения могат да провокират нашествие на извънземни, тъй като ние не знаем нищо за тях.

Но имам собствено предположение – пише Мак. – Всяка напреднала цивилизация, която вече може да пътешества между звездите, вероятно вече е сканирала галактиката и е уловила нашето послание. Тоест най-вероятно тези цивилизации знаят за нас и ако искаха, отдавна щяха да нахлуят в нашата планета. Или тези извънземни просто не смятат, че си струва да губят сили за нас“, заключава Мак.

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)