Анализи

5 версии за атаката срещу Цветан Цветанов

Откъде идва атаката срещу Цветанов и „изгорелите“ покрай него горди собственици на евтини апартаменти? Ясно е, че публикациите са на „Свободна Европа“, финансирана от САЩ, а информацията е на Антикорупционния тръст в България, финансиран от „Америка за България“.

Хората обаче продължават да питат откъде по-точно идва атаката и защо точно сега? Апартаментите са купени преди доста време, със сигурност документацията по сделката е изрядна, т.е. съдебна отговорност едва ли ще може да се търси, а в съда абстракция като търговия с влияние трудно се доказва, още повече, че едната страна е частна фирма, която винаги може да заяви, че си е точно нейна работа на кого на какви цени да продава. Цените на имотите, собственост на частни фирми не са обект на държавна регулация и не могат да бъдат. Остава само моралният укор, но с едно на ум, защото всеки, купувал имот си знае, че има една известна разлика между реалните пари, които е броил и цената, на която е обявена сделката пред нотариус.

За свободата на словото да не говорим – и за идиот е ясно, че ако ставаше дума за такова нещо, антикорупционната борба нямаше да отстрелва публични личности само от една партия – щото у нас светци в политиката няма и едва ли щеше да се захване с обидно махленското ниво с апартаменти, предвид огромните икономически далавери, удрящи по живота на всеки един у нас.

Апартаментите бяха избрани само по една причина – това е разбираема за всеки българин тема и то на първосигнално и направо генетично ниво: „Как ша ми купуват теа имот по-ефтино от мен, бе!“.

Версия 1: Ударът идва от САЩ и Русия, обединени от общия интерес да се разчисти пътя към властта на антиевропейска партия като БСП. БСП изглежда уж единственият печеливш от ситуацията, а и Корнелия Нинова целенасочено изпълнява вече доста време плана да върне БСП към нивото на политически внушения на БКП, че и да го задмине, ако може. НО!

Но БСП в този случай си кротува здраво, само тук-там промърморвайки какъв резил се е случил и то от кумова срама. Защо е ясно – ако се допусне сериозно ровене в търговията с влияние сред всички партии, ще се отпуши кутията на Пандора – а познайте какви са сделките с имоти на всички политически дейци, при това не говорим само за апартаменти, а също за предприятия, банки, офшорки… Не им е печеливш този ход, ама никак. На всичкото отгоре и за изборите не им върши работа, защото си знаят, че периферни гласове с комунистическа терминология и уклон не могат да спечелят. Докато ГЕРБ и при серия скандали, освен на твърдия електорат, винаги могат да разчитат на проевропейски настроените българи, защото поне в момента у нас няма днруга проевропейска партия. А българинът, дори т.н. русофил, не ще Азия, иска да си обича Азия просто на пук, но да живее в Европа.

ДПС съвсем нямат очи за мрънкане. И децата знаят за кръговете от фирми, пък и лидерът им неотдавна си напазари цял ТЕЦ почти без пари, но пък с гарантирана печалба. Едно такова „неудобно“, досущ като във вица става.

Патриотите и те се оказаха в кюпа с апартаментите, а и още не могат да се оправят с историята с българските паспорти.

Версия 2. Това е атака на десните партии, с цел да придърпат преди изборите електорат на ГЕРБ.

На пръв поглед доволни са само т.н. десни, пък и точно те се въртят като фенове край тръста. Ако са доволни наистина, явно имат някакъв сериозен политически дефицит, да не се занимаваме с други дефицити… Ползата за тях е точно никаква. Дори един не се сети да включи тях поне в коментарите. Защото като се каже десни партии и десни политики, никой по света и дори у нас, не възприема за дясно обединение между политически субекти с неясна платформа и послания, и „зелени“ формации, които по презумпция са леви и дори ултралеви. Да не говорим за такива, които дори проевропейска линия не могат да следват поради спецификата си на съюз, а друга не са изработили. Русофилията е патент на БСП и Атака, а Американофилията няма особена почва у нас – нещо повече, политическото им безсилие дори съществено финансиране от вън не може да докара.

Истински десните хора биха пробвали да заложат по-скоро на нова партия, ясно заявила се като дясна като КОД на Петър Москов, отколкото да пробват за прореден път да броят колко са джуджетата на Снежанка и накъде е тръгнала тя всъщност.

Версия 3. Бойко Борисов, през серия опосредстващи субекти, удря по Цветан Цветанов точно сега – когато е още доста рано дори за Европейските и особено за местните избори, за да намали сериозно сферата му на влияние и да осигури въвеждането на нови, по-харизматични личности, които да започнат да създават вече максимално европейски облик на партията, без това да му струва самите избори. Да, Цветанов е много полезен функционер, но допускам, че и той е наясно, че не е харизматична личност, способна да привлича широк кръг хора. Засега Бойко Борисов изпълнява тази функция, но ако във версията има доза истина, това би означавало, че наистина е пораснал сериозно като политик, т.е. осъзнал е, че с харизма на един, при това вече амортизиран от властта и скандалите, дългосрочен проект няма. Време е за по-чисти, умни и достатъчно обществено приемливи и привличащи от типа на Томислав Дончев и сие.

Оставането на Цветанов като втори в партията и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ на пръв поглед подкрепя тезата, но може и да изобщо да не… От поведението му в следващите месеци и организацията, която ще създаде, ще стане ясно дали и той е параснал политически, или ще си отиде с катастрофа като все недорастващите до егото си втори и трети в различните партии досега (СДС, ДСП, БСП, „България без цензура“ и т.н.т – много са роилите се, а нароеното и то без успех, още повече). Ако е пораснал, очевидно ударът по него не е от тази посока.

Версия 4. Някой спешно се е опитал да покаже на мегдан, че финансирането му не е безсмислено и е изтърсил в публичното пространство торбата със събрани факти, а се оказало, че тя съдържа само това. Би било много, ама много тъжно и не искам да го вярвам.

Версия 5. Подсказа ми я един много умен приятел-юрист. Признавам си, не ми беше хрумнала. Цитирам го дословно: „А не е ли възможно икономически интереси в областта на строителството да са прикрити зад уж политическа атака? Помним как една близка до КОЙ строителна фирма бе отстранена от поръчките и има мотив да удари друга, близка до управляващите ей така, за назидание и напомняне? И интересно ще ми е да видя дали пък няма да се върнат отново поръчките към предната?

Ако е така обаче, Антикорупционният тръст трябва да е в центъра на корупционната схема като изпълнител на поръчката – нито мога, нито искам да го вярвам, поне аз.

Всеки може да си избере версия по свой вкус!

А, да – последствията от скандала: политическите последствия ще са невъобразимо дребни, буквално незабележими. Вероятно ще сме така засипани със скандали до края на годината, че накрая ще са просто някаква поредна новина – и скандал няма да са. Ще претръпнем.

Добре е на изборите, наистина да отидем вкупом, но пускайки бюлетина да си задаваме въпроса не кой ми е симпатичен, а къде в световното пространство искам да живеят децата ми, съответно как искам да живея в родния си град – на местните наесен. И да го правим със съзнанието, че никога няма да ни управляват ангели, след като позволяваме да ни управляват, вместо ние самите да го правим, а те изпълняват поръките ни. За последното обаче ни трябва много зрялост, акъл и усет за перспектива – трудна работа! Много работа!

Общество се създава трудно, а народ и територия могат само да бъдат управлявани и то задължително от кофти хора, защото няма как да се докопат до властта при такова ниво на държавността, без определени характерови и морални особености.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Слънцето се показва на Великден, градусите ще стигнат 23

Само на отделни места ще има краткотрайни валежи...

един час ago

Откриха двама издирвани младежи от Русе

Двамата отишли при дядото на единия и объркали пътя...

2 часа ago

Три коли се ударха край Омуртаг, има ранен

Тежката катастрофа е станала на пътя Велико Търново - Варна...

2 часа ago

Кои са четирите фактора за дълъг живот?

Изблиците на гняв могат да провокират инсулти...

3 часа ago
image0 (9K)