Атанас Атанасов: Свидетелствата в комисията за ревизия са само върха на айсберга

Служебното правителство изглежда стабилно и солидно

Също така е и шарено, защото има хора директно свързани и с левицата, и с десницата. Според мен по този начин президентът иска да покаже, че действа като обединител на нацията. Искам да подчертая, че с „Демократична България“ (ДБ) не са водени никакви разговори за участие в служебния кабинет.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов по повод встъпилото в длъжност днес служебно правителство, назначено от Румен Радев.

„Служебното правителство има основна задача да организира и проведе честни и демократични избори. Ние в ДБ имаме сериозни очаквания към вътрешния министър Бойко Рашков, защото по време на изборите от 4 април имахме много сигнали, че полицейски шефове в страната не са действали като такива, а като партийни секретари на ГЕРБ и са покровителствали купуването на гласове. Тази порочна практика трябва да се прекрати и очакваме действия от енергичния г-н Рашков. Ние сме готови да му предоставим сигналите“, разкри Атанасов.

„Друг важен приоритет на служебния кабинет трябва да е пандемията, защото тя все още не е отминала. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров беше много критичен към действията на предишното правителство в тази насока. Има редица сигнали за големи злоупотреби в сферата на здравеопазването. Там също ще са необходими много енергични действия“, категоричен бе съпредседателят на ДБ.

„Свидетелствата в комисията за ревизия са само върха на айсберга. Като цяло аз не съм привърженик на временните комисии, защото в повечето случаи те се създават с цел пиар. Постоянните комисии могат да контролират изпълнителната власт и когато открият нередности, могат да сигнализират прокуратурата и съответните органи. На мен от първия ден ми беше ясно, че този парламент няма да съществува дълго“, добави ген. Атанасов.

„В България има разделение на властите. Не може прокурорите облечени в тоги да излизат и да казват какви закони трябва да се приемат в парламента. Това е недопустимо и е същото все едно ние политиците, ако не сме доволни от някой съдебен процес, да излезем на протест и да се намесваме в работата на съда и прокуратурата. Специализираните прокуратура и съд не са дали нито едно доказателство за ефективна работа. Ние от ДБ ясно сме заявили, че е необходима радикална реформа в съдебната сфера, за да се изчисти корупцията и да се оправи държавата“, завърши той.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)