Здраве

Атеросклерозата – как да се предпазим?

Атеросклерозата се изразява в образуване на натрупвания по вътрешната повърхност на стените на артериите, което предизвиква удебеляването и втвърдяването им. Това оказва влияние върху кръвообращението и причинява повишено артериално кръвно налягане.

[ad id=“225664″]

В резултат се стига до опасност от инфаркт или мозъчен инсулт. При възрастните хора рискът е по-голям, но днес статистиките показват, че и 18-годишни младежи вече имат симптоми на атеросклероза.

Няколко фактора могат да водят директно до атеросклероза, в това число хронично високо кръвно налягане, диабет и заболявания на щитовидната жлеза. Пушенето, прекомерното консумиране на алкохол, животински мазнини, рафинирани въглехидрати и дори напитки, съдържащи кофеин, като чай и кафе могат също да съдействат за това. Други фактори, които предразполагат към това заболяване са: храна, богата на мазнини и холестерол (животински мазнини, жълтък от яйце, масло, всички колбаси, бекон, сланина, тлъсти меса), прекалено количество сол и захар, липса на целулоза в храната, неправилен режим на хранене.

[ad id=“263680″]

Храните, които трябва да присъстват в менюто ни са всички видове зеленчуци и плодове, приемани по възможност в суров вид, жито, овес, ръж, ечемик, орехи, лешници, бадеми, фъстъци, нетлъсти меса и риби, пълнозърнест хляб, тестени храни, яйца (белтък), обезмаслено мляко, извара, прясно сирене, пчелен мед, захар, зехтин, олио, масло в ограничено количество.

[ad id=“236993″]

Препоръчва се и приемането на екстракти от Гинко Билоба и Гроздово семе, които оказват благотворен ефект върху кръвоносната система. Гинко Билобата е известна като „естественото чудо на кръвообращението”. Тя подобрява снабдяването с кислород и оросяването на мозъка, сърцето и крайниците. Това прави Гинко Билобата подходяща за хора, преживели инфаркт или инсулт, както и за хора, попадащи в рисковата група.

[ad id=“236999″]

Наблюдава се също засилване на концентрацията и паметта и подобряване на кръвообращението.Установено е също, че екстракът от Гинко Билоба има благоприятен ефект при хора с атеросклероза, болестта на Рейно (синдром на „студените крайници”), при хора със затруднения при ходенето.

Екстрактът от Гроздово семе съдържа олигомерни проантоцианиди. Те са мощен антиоксидант и предпазват клетките от разрушителното действие на свободните радикали. Екстрактът подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, прави ги по-здрави и устойчиви, което допълва и засилва действието на екстракта от Гинко Билоба. Има противоалергични и противовъзпалителни свойства и е добър имуностимулатор. Проантоцианидите заздравяват стените на вените като ги предпазват от образуването на разширени вени и спукани капиляри.

[ad id=“237001″]

Уникална комбинация между двете билки представлява хранителната добавка GinkgoVin, която се отличава с висока концентрация на екстрактите в една таблетка. Екстрактът от Гинко Билоба е с най-голяма чистота на българския пазар < 5 ppm. В една опаковка GinkgoVin се съдържат 60 таблетки, които са достатъчни за двумесечен прием. Можете да намерите продукта в аптеките и без рецепта.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Още един български баскетболист изгоря за залози

Мартин Стефанов отнесе една година наказание...

4 минути ago

Великденско ограничение на движението в София

Забраните около площад "Св. Александър Невски" са за 4 и 5 май...

54 минути ago

Велика събота – последният и най-благословен ден от Страстната седмица

Той е и последният и един от най-тежките дни на Великия пост...

2 часа ago

Времето днес: Облачно, дъждове с гръмотевици

На места валежите ще са значителни...

2 часа ago

Кои качества силният пол намира за атрактивни?

Зрялата жена не е дребнава и не прави драми...

9 часа ago

Зодиите, които сдържат сълзите си

Не искат да изглеждат слаби...

10 часа ago
image0 (9K)