„А дипломата ми?“ Какво означава извънредното положение за учениците в 12-и клас

Галя, ученичка от 12-и клас в София, по време на екскурзия миналата година. Днес не излиза от вкъщи заради обявеното извънредно положение и се вълнува от въпроси, които са важни за около 50 000 абитуриенти в страната.

Галя не е ходила на училище от десет дни, а е в решителния 12-и клас. Предстоят й матури, от които зависи следването й в добър университет. Но точно сега се оказва, че не е ясно върху какъв материал ще я изпитват, кога ще са изпитите, какви ще бъдат сроковете за кандидатстване. А всичко това е информация, която е важна за нейното бъдеще.

„Притеснявам се основно за кандидатстването ми, понеже искам да уча в Германия и там сроковете са различни“, казва тя. Галя учи в 35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в София. Заедно с всички останали училища то беше затворено заради грипната ваканция от 6 до 11 март, която в столицата беше удължена до 13 март. Последва извънредното положение, което беше въведено заради разпространението на COVID-19.

Съгласно заповедта на здравния министър Кирил Ананиев са затворени всички училища, университети и други обучителни организации в страната. Отменени са всички извънкласни мероприятия, екскурзии. Забранени са занималните и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, независимо от правно-организационната им форма.

Това значи, че учениците не само не ходят на училище, но не посещават и курсове, нито уроци. Доколкото този факт предизвиква притеснение у всички ученици и родители, той най-много безпокои дванайсетокласниците и седмокласниците, на които им предстои кандидатстване в университет или в гимназия. За Галя основният въпрос е дали ще получи дипломата си за средно образоване навреме, за да не изпусне сроковете в германските университети.

I Ще завършат ли учениците навреме

Галя иска да учи социални науки и е набелязала две висши учебни заведения, в които ще кандидатства – Хумболтовия университет и Берлинския свободен университет. „И двата университета изискват да предоставя диплома за средно образование. Тя е най-важният ми документ за кандидатстване“, казва Галя. С нея говорим по телефона през уикенда, малко след като е станало ясно, че училището ѝ остава затворено поне до 29 март.

„Сроковете започват от средата на март и приключват в края на юли. За мен е важно да имам дипломата и всички останали документи, за да мога да ги предам навреме“, казва тя.

Опасенията на дванайсетокласниците и родителите им са, че може да бъде обявена нулева година, че зрелостните изпити може да бъдат отложени и учениците може да не вземат дипломите си навреме, за да кандидатстват в български или в чуждестранни университети.

Към момента такива мерки не се предвиждат. „Не се предвижда удължаване на учебната година, намаляване на следващите ваканции и промяна в датите за изпитите“, се посочва в съобщение на сайта на Министерството на образованието от петък.

Ресорният министър Красимир Вълчев коментира пред БНТ, че нулева година със сигурност няма да бъде обявена, защото над половината учебна година вече е минала.

„Най-лошият сценарий (за дванайсетокласниците – б.р.) е да нямат учебни часове до края на април или май, зрелостните и след това приемните изпити да бъдат отложени и те да са заети част от лятото. Изпити обаче ще има, ще има и прием в университетите“, посочи той и допълни, че поддържа връзка с министрите на образованието в останалите страни членки на ЕС.

I Кандидатстудентските изпити в България се отлагат

Провеждането на занятия и изпити в университетите у нас също е забранено до 29 март. Затова още в петък, на 13 март, най-големите висши учебни заведения в България отмениха кандидатстудентски изпити от предварителните сесии.

Софийският университет отложи първата кандидатстудентска сесия. Насрочените общо 14 изпита между 22 март и 26 април няма да се проведат по обявения график. Нови дати ще бъдат приети и оповестени допълнително, се казва в съобщение на сайта на висшето учебно заведение. Онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в първата кандидатстудентска сесия ще продължи до 30 април.

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) отмени насрочените за 15 и 22 март предварителни кандидатстудентски изпити. Предстои новите дати да бъдат определени. Техническият университет в София отмени приемния тест по математика, насрочен на 28 март. Датата на провеждането му ще бъде допълнително уточнена. Продължава онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в кандидатстудентските сесии, посочиха от университета.

I В изпитите няма да влиза невзет материал

Министърът на образованието увери, че се предвижда тази част от учебния материал, която не е взета, да не бъде включена в държаните зрелостни изпити за 12 клас и в националното външно оценяване за 7 клас.

Макар да се предвижда, че докато не са на училище учениците ще участват в дистанционна форма на обучение, целта на първо време ще бъде те да затвърдят вече получените в клас знания. Учениците ще получават задачи и ще трябва да ги изпълняват от вкъщи. Платформите, през които това да стане, ще бъдат избирани от ръководствата на отделните училища. Много от тях са се насочили към поставяне на задачи през електронните дневници.

Красимир Вълчев посочи, че в момента около 90% от училищата имат готовност да започнат с пълно или частично дистанционно обучение.

В училището на Галя се предвижда за дистанционно обучение да се използва платформата Google classroom. Тя самата не очаква въвеждането на дистанционното обучение да мине без проблеми. Ако обаче то постигне успех, това би било стабилна крачка към това да има повече технологии в образователната система, които според нея са нужни. „Както виждаме, всякакви неща се случват“, казва тя.

Галя казва, че за нея приоритет остава бъдещото й кандидатстване и доброто представяне на матурите. И допълва, че като ученичка в последен клас й се иска да прекара повече време в училище, защото скоро няма да има тази възможност.

„Мисля обаче, че има смисъл от мерките, тъй като в опасност са нашите близки и ние самите, така че разбирам защо такива дейности се налага да се прекъснат“, казва Галя.

Елица СИМЕОНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)