Багатурци възкресиха край Мъглиж традициите на „Водици“

Прабългарската школа по оцеляване „БагаТур” възкреси край Мъглиж традициите с изпълнение на ритуала Водици, който се изпълнява на Богоявление (Йордановден).

В деня на Богоявление с почит и вяра отваряме широко дверите на невидимия свят около нас, за да влязат и останат в сърцата ни силите на равновесието и добротата.

На 6-ти януари школа за оцеляване „БагаТур“ и танцова формация „Настроение“ споделиха с гостите си край Мъглижката река деня, в който с вяра в сърцето се сътворява магия, за да се пробуди пазителката на живота и да се отключи целебната ѝ сила.

Кулминацията в традицията е мълчаното хоро, което се изпълнява само от мъже. Докато влизат във водата мъжете не говорят, не свирят, не пеят. Чува се само дъха им, за което е нужно и свидетелите на това своеобразно съчетаване да притихнат. Под съпровода на тъпан смелчаците влязоха в реката. Когато и последният левент беше във водата, хорото започна и забраната за говорене се вдигна.

Празникът Водици слага край на поредица от празници в прабългарския календар, които  започвали  от Игнажден.

Водици е празник, свързан с водата. За прабългарите тя била символ на женското начало, на сътворението и на новия живот.

А водата след ритуала се смята за здрава и лекува, затова моми водичарки я разнасят сред хората със стомни и менчета.

Водичарка може да бъде всяка жена с чисто сърце, бяла премяна и лично менче или стомна в ръце! След хорото в реката мъжете пълнят менците на Водичарките, а те разнасят оздравената вода сред народа


image0 (9K)