Байдън вече ще получава секретни доклади. Наследникът на Тръмп представи екипа си

Джо Байдън представя екипа си в родния му град Уилмингтън, щата Делауер

Избраният за президент на САЩ демократ Джо Байдън вече ще получава класифицирани разузнавателни доклади за основните заплахи за националната сигурност, изготвяни всекидневно за американския държавен глава. Одобрението на Белия дом за това идва ден, след като администрацията на Доналд Тръмп обяви, че започва прехода по предаването на властта на неговия наследник.

Междувременно Байдън представи във вторник вечерта, българско време, бъдещия си екип по време на събитие в родния му град Уилмингтън, щата Делауер. „Това е екип, който отразява факта, че Америка се е върнала и е готова да води света, а не да се оттегля от него – отново да седне начело на масата, да се изправи срещу противниците ни и да не отхвърля съюзниците ни, да отстоява нашите ценности“, коментира той.

I Бивши членове на администрацията на Обама

Всички номинирани за ключовите постове в бъдещата администрация на Байдън са представители на екипа на президента Барак Обама (2009 – 2017), чийто вицепрезидент беше наследникът на Тръмп. Избраният за държавен глава на САЩ обаче подчерта, че бъдещата му администрация не трябва да бъде определяна като „трети мандат на Обама“, защото светът сега е много по-различен, след като Тръмп „промени пейзажа“.

Антъни Блинкен

Декларирайки, че екипът му ще „възстанови Америка в световен мащаб“, Байдън представи номинирания за държавен секретар Антъни Блинкен – негов дългогодишен съветник и дипломат от кариерата. По думите му той „ще възстанови морала и доверието в Държавния департамент на САЩ“.

Алехандро Майоркас

За министър на вътрешната сигурност е предложен роденият в Куба адвокат Алехандро Майоркас. Така той ще стане първият латиноамерикански ръководител на министерството, отговорно за повечето имиграционни политики в страната. По думите на Байдън това е „една от най-трудните позиции в правителството“ и очаква Майоркас да изиграе много важна роля в справянето с „нашата нефункционираща имиграционна система“.

Аврил Хейнс

Бившият зам.-директор на ЦРУ и бивш зам.-съветник по националната сигурност Аврил Хейнс пък ще стане първата жена начело на разузнаването. „Избрах професионалист – яростен застъпник на това да се казва истината“, представи я избраният за американски президент.

Линда Томас-Грийнфийлд

Дипломатът Линда Томас-Грийнфийлд, наречена от Байдън „посланик на хората“, ще бъде посланик на САЩ в ООН. Досега тя отговаряше за външната служба по африканските въпроси. Джейк Съливан пък беше номиниран за съветник по националната сигурност на Белия дом. Той беше представен от Байдън като „един от моите доверени съветници“ в предизборната кампания.

Джейк Съливан

I Президентски пратеник по климатичните въпроси

Наследникът на Тръмп подчерта намерението си САЩ да поеме водеща роля в опазването на околната среда, заявявайки, че за първи път „климатичните промени ще попаднат в дневния ред на ситуационната зала“, където президентът провежда срещи със съветниците си. В тази връзка се създава нова позиция на специален президентски пратеник по климатичните въпроси, за която беше номиниран бившият държавен секретар Джон Кери.

Джон Кери

„Трябва да прегрупираме и подновим съюзите на Америка, да изградим отново и укрепим институциите на националната сигурност и външната политика, които гарантират нашата сигурност и защитават националните ни интереси“, заяви и избраната за вицепрезидент Камала Харис.

Обявяването на бъдещия екип на Джо Байдън стана факт ден, след като Доналд Тръмп постави началото на предаването на властта в Белия дом, въпреки че все още не е признал официално загубата си на изборите на 3 ноември. Събитието Уилмингтън, Делауер, започна минути, след като победата на Байдън беше потвърдена официално и в Невада.

Представените от него номинации за членове на бъдещата му администрация трябва да бъдат одобрени от Сената. Байдън, който трябва да встъпи в длъжност като президент във Вашингтон на 20 януари, заяви, че се надява членовете на екипа му да получат бързо потвърждение.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)