Байдън категоричен: Подкрепяме целостта на Украйна на фона на продължаващата руска агресия

Президентът на САЩ Джо Байдън в разговор с украинския си колега Владимир Зеленски потвърди подкрепата на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това се посочва в съобщение на уебсайта на Белия дом. „Президентът Байдън потвърди продължаващата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на продължаващата агресия на Русия в Донбас и Крим“, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че Байдън също така подчерта ангажимента на своята администрация да засили стратегическото партньорство на страните в подкрепа на плана на Зеленски за борба с корупцията и прилагане на програма за реформи, базирана на „нашите общи демократични ценности, които гарантират справедливост, сигурност и просперитет за хора на Украйна. „

„Те също така обсъдиха важността на тясното сътрудничество между САЩ и Украйна за ограничаване на пандемията COVID-19 и укрепване на демокрацията в региона“, се казва в сайта на Белия дом.

По-рано беше съобщено, че Байдън и Зеленски ще проведат телефонен разговор за първи път от встъпването в длъжност на новия президент на САЩ. През изминалата седмица бяха проведени поне три телефонни разговора между високопоставени служители на двете страни.

Отношенията между Киев и Москва се влошиха рязко след обединението на Крим с Русия през март 2014 г. и избухването на конфликт в Донбас през април същата година. Част от областите Донецк и Луганск обявиха независимост. Киев се опита да си върне отцепилите се райони със сила, но без резултат. Украйна обвинява Русия във въоръжена агресия и окупация на Крим и региони на Донбас. Москва не се смята за страна в конфликта и отхвърля твърденията.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)