Байдън подписа законопроекта за вдигане на тавана на дълга на САЩ

Байдън подписа законопроекта за вдигане на тавана на дълга на САЩ

Президентът Джо Байдън подписа в събота законопроекта, който вдига тавана на дълга на правителството на САЩ в размер на 31,4 трилиона долара, предаде Ройтерс.

С този закон Байдън суспендира държавния дълг до 2025 г. и предотврати това, което можеше да се окаже първото по рода си изпадне на водещата световна икономика в неплатежоспособност (дефолт) в почти 250-годишната история на страната.

Законопроектът ограничава разходите, различни от отбраната, разширява изискванията за работа за някои получатели на купони за храна и връща някои средства за подпомагане по време на коронавирусната пандемия, които не бяха използвани.

Повишаването на тавана на държавния дълг на САЩ беше прието с 63 гласа „за“ срещу 36 гласа „против“ от Сената. Това стана благодарение на компромис между демократите и републиканците.

Следващите избори в САЩ са през ноември 2024 г. На тях ще се гласува за президент, за всички места в Долната камара на Конгреса и за част от местата в Сената.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)