Байдън поиска от Конгреса милиарди срещу пандемията

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да осигури до края на годината спешно подпомагане в размер на милиарди долари във връзка с Ковид-19, заяви Джен Псаки, старши съветник на Байдън. „Не може да има повече отлагания“, предупреди тя, цитирана от Асошиейтед прес.

Псаки, която е съветник на Байдън по въпросите на властовия преход, каза това преди неговата първа лична среща с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидера на демократите в Сената Чък Шумър. Бъдещият президент от демократите прие двамата си високопоставени съпартийци от Конгреса в импровизирания щаб на преходния си екип, който се помещава в сградата на театър в центъра на град Уилмингтън, щата Делауер.

Срещата, на която присъстваше и избраният вицепрезидент Камала Харис, се състоя при спазване на противоепидемичните мерки, участниците бяха на разстояние един от друг и с маски.

„В моя Овален кабинет, mi casa (на испански „моят дом“), you casa“, каза Байдън по време на кратка част от срещата, която беше открита за медиите. „Надявам се да прекараме доста време заедно“.

На пресконференция по-рано Пелоси заяви, че тя и Шумър ще обсъдят с Байдън „неотложността“ на това вирусът да бъде победен, а също и как да бъде оползотворено в законодателен план оставащото време на настоящия състав на Конгреса, който предстои да бъде подновен, така, че да бъдат приети мерки за финансиране и подпомагане на справянето с последиците от Ковид-19.

Но изгледите пред отпускането на нова помощ във връзка с вируса през тази година остават несигурни. Пелоси заяви, че преговорите в четвъртък с лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл и ръководството на Републиканската партия не са довели до консенсус по въпроса за нов пакет от мерки за подпомагане.

Самият Байдън напредва бързо с попълването на правителството си и може да обяви номинациите си за някои висши длъжности в него още следващата седмица. В частност става дума за министъра на финансите – в четвъртък Байдън съобщи пред репортери, че е избрал човек за този пост – и за държавен секретар, чиито имена може да бъдат обявени преди Деня на благодарността, заявиха източници на Асошиейтед прес, близки до преходния екип.

„Двамата финалисти“ за номинацията за държавен секретар са Антъни Блинкън, бивш заместник-съветник по националната сигурност и бивш заместник държавен секретар, и Крис Кунс, който заема бившето място на Байдън в Сената от Делауер и е член на комисията по външната политика на горната камара на Конгреса на САЩ.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)