Ситуацията в САЩ след избора на нов президент

Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп все още не е признал, че не е избран за нов мандат. Новината го завари на голфигрище. Неговият щаб оспорва резултатите на няколко фронта, но засега не е представил сериозни доказателства, че вотът е опорочен.

Привърженици на двата лагера излязоха на спонтанни демонстрации в големите градове, но до инциденти не се стигна. Градусът на напрежение между двата лагера беше висок и в силно оспорвания щат Аризона, където привържениците на Тръмп носеха оръжие.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън се обърна към тези, които не са гласували за него, с призива: „Нека си дадем шанс един на друг“.

Време е да оставим грубата реторика, да смъкнем градусите, да се видим и чуем отново един друг. За да постигнем напредък, трябва да престанем да се отнасяме към нашите опоненти като към врагове. Те не са врагове. Те са американци„. Това заяви Байдън пред свои привърженици в град Уилмингтън, щата Делауеър. На изборите той получи 74 милиона гласа – повече от всеки кандидат-президент в историята.

Избраният за президент обеща да сформира комисия за противодействие на коронавируса, така че да е готов да прилага решения от деня на встъпването си в длъжност си през януари следващата година.

Този план ще бъде изграден на научна основа, със състрадание, съпричастност и загриженост. Няма да пожаля усилия или решителност за справяне с тази пандемия„, каза Джо Байдън.

Той представи избраната за вицепрезидент Камала Харис, която е първата жена, но и първата чернокожа американка с азиатски корени, която поема поста. Тя обяви настъпването на нов ден за Америка.

 


image0 (9K)