Байдън призова съюзниците си да пазят свободата и обвини Русия в подкопаване на демокрацията

Президентът на САЩ Джо Байдън призова съюзниците си да защитават свободата и обвини Русия в подкопаване на демокрацията. Той направи това в реч пред световните лидери, участващи в годишната Мюнхенска конференция по сигурността. Трансатлантическите съюзи отново са приоритет за САЩ, каза Байдън в петък и повтори твърдението си, че Америка се завръща на световната сцена.

Според държавния глава на САЩ светът се намира в повратен момент на битката между демократичните ценности и автокрацията. Жизнено важно е да се устои на заплахите, идващи от Русия и Китай, каза Байдън и посочи, че двете страни подкопават демокрацията и се стремят към отслабване на НАТО.

Много страни по света в момента са въвлечени в дебат за това дали автокрацията не е по-добрият модел за следване в един свят на революционна технологична промяна и смъртоносна пандемия, каза Байдън. Според него само демокрацията е в състояние да се противопостави на днешните предизвикателства.

Той призова световните лидери да се борят срещу икономическите злоупотреби на Китай, срещу атаките, които Русия предприема срещу „нашите демокрации“ и срещу дестабилизиращата дейност на Иран в Близкия Изток.

За първи път тази година Мюнхенската конференция по сигурността се провежда онлайн. Причината е коронавирусната пандемия.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)