Балъков поиска четири точки от мачовете с Чехия и Косово

Националният отбор на България по футбол трябва да се излезе от мачовете с Чехия и Косово с общо най-малко 4 точки, ако иска да има реални шансове и да държи съдбата си за класиране на Евро 2020 в свои ръце. Това заяви новият национален селекционер Красимир Балъков преди първия си мач в кампанията- гостуване на Чехия на 7-и юни.

„В нашата група единственият отбор, който може да ни плаши, е Англия. Но ние не играем с тях, а с Чехия и с Косово. В медийното пространство много хора смятат, че Чехия са фаворити, и наистина може би имат някакво предимство. Но по статистически данни разликата не е чак толкова голяма.

Футболистите трябва да си повярват, да имат огромно желание и може да се поздравим с победа. Друго не ни устройва и нямаме избор. Да се надявам, че ще имаме и късмет, каза Балъков.

Попитан дали играчите вече се адаптират към неговите изисквания, той отговори: „Всяко едно нещо за 7-8 дни трудно може се направи. Засега съм много доволен. Но най-важното е да не падаш.

След това беше помолен и да коментира сравненията с предишния треньор на тима Петър Хубчев.

„Сравнение с Хубчев не искам да се прави. Уважавам го, и не знам защо излезе това клише, че играе дефанзивно. Той е работил с мене и му знам философията. Но аз съм бил офанзивен играч и не мога да имам друго мислене, освен да изповядваме офанзивен футбол. Но един отбор трябва да може да се защитава.
Ще се опитаме да предадем на футболистите това, което мислим че те могат да играят. Знаете футболът се дели на две фази: офанзивна, когато притежаваш топката, и дефанзивна, когато си без топката. Но начинът, по който аз виждам футбола, мисля че на играчите ще им хареса.

Досегашният треньор на Етър  отговори и на въпроса защо е било наложително да се вземе психолог. „Надявам се да се върнем от Чехия с нещо, за да останем в борбата. Днес психологът е нещо задължително във футбола. При нас на базата на нашия манталитет много-много не се тачи. Но трябва да използваме всичко, което се използва от напредналите футболно страни. Смятам, че този човек ще ни помогне в разговорите с футболистите.

„Ако искаме да останем в борбата, 4 точки от двата мача са задължителни. При 3 точки не се знае нищо. Но по принцип в Чехия не трябва да падаме.
Друга важна фигура се оказва анализаторът.

„На базата на неговия анализ съм направил селекцията. Даже съм показал на футболистите в детайли 120 елемента. Много от тях са с качества по-добри от тези на противниците, така че трябва да имат самочувствие. А и много зависи как футболистите ще реализират моите идеи.


image0 (9K)