БАН: Хората с определен брой антитела също могат да получат зелен сертификат

БАН: Хората с определен брой антитела също могат да получат зелен сертификат

Снимка: БГНЕС

Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в Единната информационна система, могат да бъдат изследвани в сертифицирани лаборатории за антитела и ако ги имат, да получат също зелен сертификат, каза проф. Маргарита Апостолова от Института по Молекулярна биология към БАН.

Проф. Апостолова поясни пред БНР, че вече има общоприета мерна единица, включително и в европейската общност, която показва над какво ниво тези антитела се смятат за положителни.

По думите й е важно да се реши по какъв начин да се определят тези антитела – с измерване на общи антитела, с измерване на неутрализиращи антитела или с измерване на клетъчен имунитет – чрез неинвазивен метод (вземане на периферна кръв) да се изиска определянето на тези антитела.

Но има проблем, че тези антитела могат да се получат и при първа игла ваксина и това може да откаже хората да си поставят втората доза. Но пък тогава няма да получат зелен сертификат за пълен ваксинационен курс, отбеляза специалистът. 

Още по темата

„Иначе ваксинираните също могат да се заразяват, те могат да заразяват и други хора, а също и вече е известно, че един много малък процент и след двете дози не образуват антитела“, поясни още ученият.

Това касае и хората, които са преболедували. Те може да са без антитела, но пък имат т.нар. зелен сертификат, допълни проф. Апостолова.

Според нея е важно да се подчертае, че ваксинираните прекарват болестта много по-леко, това касае и преболедувалите.

„При преболедувалите и ваксинираните се активира клетъчният имунитет, който за преболедувалите е активен цяла година. И ако те се срещнат със заразата, ще изкарат болестта по-леко“, каза още проф. Апостолова.

Припомняме, че преди дни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова каза, че се обсъжда интензивно и с различни експерти възможността да се включи и наличието на антитела като възможност за зелен сертификат. Тя уточни, че това ще важи само за България. По думите й много експерти трябва да си изкажат мнението, за да може да се приеме.

Идеята е и хората, които не са в системата като преболедували и нямат документ като PCR тест за доказателство, да могат да се сдобият със сертификат.

Все още не е ясен срокът, в който ще има подобно решение и дали въобще ще бъде прието.

Миналата седмица от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) обявиха, че положителните резултати от изследванията за антитела не са достатъчни за издаването на сертификати за преболедуване.

Защо изследване за антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат според ECDC може да видите тук.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)