Баскетболните ни национали паднаха от Португалия след слабо второ полувреме

България изпусна шанса да се утвърди еднолично на първото място във временното класиране на групата си от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025, научи ЗАРАТА.

„Лъвовете“ загубиха от Португалия като гост със 78:88 след слабо второ полувреме. За 20 минути след почивката българите не успяха да вкарат точките, които нанизаха само във втората четвърт.

Двубоят започна с лек превес за „трикольорите“ ни, но в края на първата четвърт португалците изравниха резултата и дори се оттеглиха с точка аванс в едноминутната пауза преди втората четвърт. В тази част българите се разиграха и нанизаха цели 32 точки, за да се оттеглят в съблекалнята с 8 точки аванс.  Отлично до този момент играеше капитанът Чавдар Костов, който нямаше спиране и наниза 15 точки. Дейвид Кравиш пък се включи от пейката със 100% успеваемост при стрелбата, като показа, че може да вкарва и тройки.

След почивката обаче домакините показаха много повече агресия и двете фази на играта и бързо стопиха изоставането си, за да стигнат и до двуцифрена преднина. Българите реализираха общо 26 точки през второто полувреме и загубиха срещата.

Костов завърши мача със 17 точки, Кравиш добави 14. С по 8 се отчетоха Павлин Иванов и Алекс Симеонов.

Така иберийците остават на върха с три победи, а за нашите пътят към директно класиране за следващата фаза на квалификациите минава през победа с над 10 точки в България през февруари.


image0 (9K)