Личности

Бащата на Богдан Филов бил съратник на Христо Ботев

На 28 март 1883 година в Стара Загора е роден проф. Богдан Филов – археолог, политик и държавник. Директор на Народния археологически музей, професор в Софийския университет, с големи научни приноси в областта на античната и средновековна археология. Министър на просвещението, министър-председател на България, член на Регентския съвет. Осъден на смърт от Народния съд и екзекутиран на 1 февруари 1945 година. Реабилитиран през 1991 година и 1996 година.

Ето и 7 факта, които може би не знаете за него:

1.Бащата на Богдан Филов подполк. Димитър Филов от Калофер и е съратник на Христо Ботев.

 

2.Димитър Филов е убит при русофилските офицерски бунтове по времето на Стамболов. Преждевременната му смърт оставя съпругата му вдовица с три малки деца.

3.Докторската дисертация на Богдан Филов е издадена веднага като книга – притурка на престижното германско списание Klio в Лайпциг.

 

4.Филов специализира археология, музейно дело и нумизматика в Бон, Париж и Рим през 1907 – 1909 г.

 

5.Богдан Филов е автор на редица интерпретации, оказали влияние върху българската тракология. През 1916 година той въвежда концепцията за тракийско изкуство, различаващо се от древногръцкото и скитското. По-късно развива предлаганата и от гръцки автори теза за културните връзки между траки и микенци, разглеждайки тракийските куполни гробници от IV-III век преди Христа като продължение на микенска традиция от бронзовата епоха, изчезнала в Гърция.

 

6.На 1 март 1941 г. Филов като министър-председател подписва в двореца „Белведере“ във Виена присъединяването на България към Тристранния пакт. Така на 19 април, наречен Български Великден,[7] българските войски навлизат в Югославия, а на 20 април – в Гърция, и то без да се налага да водят активни бойни действия.

 

7.Арестуван на Чамкория (Боровец) няколко дни след Деветосептемврийския преврат, Филов веднага е изпратен под конвой в София (в сградата на „Славянска беседа“) и десетина дни по-късно (21 септември) – на тримесечни разпити в хотел в Съветския съюз заедно с останалите регенти и повечето министри. На 3 януари 1945 г. Филов и останалите му колеги са върнати в България с влак и изправени пред Първи състав на Народния съд, предвиден още в проектопрограмата на Отечествения фронт от 1942 г. Подсъдимият Филов се държи достойно при разпита си пред Народния съд на 12 януари, отрича да е виновен за следваната от него политика и ориентация на страната, посреща хладнокръвно и смъртната си присъда.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Костов уклончив ще подаде ли оставка или не

Той остава треньор на "Левски" "още 4-5 дни"...

43 минути ago

Петков за казуса „Корал“: Това е провокация, не ви ли е срам, честно…

Лидерът на ПП не може да повярва, че вече трети ден това е новина...

47 минути ago

Акула се появи на плажа в Бургас

Черноморските акули обаче са безобидни...

един час ago
image0 (9K)