ББР е „катастрофирала институция и заложна къща на „Продължаваме промяняната“, твърди служебен министър

ББР е "катастрофирала институция и заложна къща на "Продължаваме промяняната", твърди служебен министър

Българската банка за развитие (ББР) е „катастрофирала институция“, която работи на загуба и като „заложна къща на „Продължаваме промяната“. В последните месеци случващото се в банката е ескалирало и до „криминално деяние“. Това каза служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев пред бТВ.

По думите на министъра по времето на Кирил Петков в банката са попаднали хора, които нямат „оперативен опит в банка за развитие“, а само автобиографията им е изглеждала добре. Те са започнали масова чистка, а уволнени и притиснати да напуснат са били 50 души.

„Следва крах. Няма план „Б“. План „А“ – горим, опожаряваме, план „Б“ – надграждаме, обаче план „Б“ няма. Овладява се банката по един много бърз и агресивен начин“, каза Пулев.

По думите му за слабите резултати говори фактът, че в някои месеци от банката са били раздадени само по 3 или 4 кредита, докато целта е била по толкова кредити да се дават на ден. Заедно с това размерите на кредити са били много под прага от 5 млн. лв., който е бил заложен.

„От периода на назначение на хората от кликата на Кирил Петков банката печели от приходи от лихви от нови, одобрени кредити 2 млн. лв. Съпоставете приходите от 2 млн. лв. с разходи от 22 млн. лв.“, каза още Пулев.

По думите му той е освободил предишното ръководство на банката, след като от него и новият надзор в институцията е поискано да се подпише сделка за консултантски услуги на стойност 1 млн. лв. Вместо това обаче Пулев твърди, че е уволнил ръководството, назначено от Кирил Петков, и е уведомил прокуратурата.

„Това е едно потенциално, криминално деяние. Държавата е ощетена. Държавата не е била вкарана в този процес. Говорим за издаване на нов дълг от 1млрд. лв. без това да е съгласувано в държавата“, каза Пулев.

Служебният министър на иновациите и растежа отказа да коментира дали в банката са правени назначения преди Кирил Петков да встъпи официално в длъжност и отхвърли обвиненията, че в институцията се връщат назначения от периода, в който на власт беше последното правителство на ГЕРБ.

През 2021 г. Кирил Петков, тогава като служебен министър на икономиката съобщи, че ББР е раздала около 1 млрд. кредити на 8 фирми, които са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка и братята Кирил и Георги Домусчиеви. Последваха множество промени и назначаване на нови хора в структурите на банката.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)