БДЖ иска вандализмът да се криминализира

Служебният министър на транспорта пое ангажимент виновните да се наказват

От БДЖ настояват служебният министър на транспорта да поиска вандалските прояви срещу влакове да се криминализират, предава NOVA. Последният случай е от тази седмица, когато влак спря аварийно край Нова Загора заради натрупани джанти и камъни на релсите. Към вагоните полетяха и камъни.

Около и над 50 мотриси и вагони годишно стават „жертви“ на вандалски прояви. На 18 май,само преди дни, една от тях тръгва от Пловдив към Димитровград. Вандали хвърлят камъни по нея. В резултат е пострадало предното стъкло. То ще бъде подменено и мотрисата отново ще влезе в движение.

Виктор Ширгановски е един от малкото машинисти у нас, които не са ставали свидетели на вандалски прояви спрямо влака, който управляват. „Всеки се притеснява. Най-важна е безопасността на пътниците и да се пазим от такива инциденти. Ако заложат някакви препятствия по пътя, опитваме, ако можем, на момента да спрем. Машинистът веднага реагира, но при нас не е като леката кола – спира се малко по-бавничко”, коментира той.

Едва е успял да спре и влакът от София за Бургас, пред който на релсите са се изпречили натрупани джанти и камъни. Борислав Лазаров е бил сред пътниците. „В един момент се чу адски гръм, вагоните се разтресоха много силно и влакът спря аварийно”, разказва той.

Пътниците помислили, че композицията дерайлира.

„Пътниците помислили, че композицията дерайлира. „Веднага наскачахме по вратите, за да видим какво се случва. Започнаха да прииждат роми. Те чакаха влака в засада, защото в момента, в който спря, изскочиха като вандали. Започваха да хвърлят по нас камъни, бутилки”, каза още Лазаров.

„Това е опит за убийство – спират влака и го замерят с камъни. Ако ударят някой, да не дава Господ, може да стане най-лошото”, казва машинистът.

От началото на 2021 г. вандалските прояви с материални щети за влаковите композиции са 35. Броят им нараства с всяка изминала година. Най-често вандалски прояви се случват между столичните гари „Захарна фабрика” и „Горна баня“.

Към момента, при липсата на действащ парламент, служебният министър на транспорта не може да направи крачка напред към криминализирането на подобни прояви. „Най-скъп е човешкият живот”, коментира той.

Затова Георги Тодоров пое друг ангажимент, давайки символично обещание пред NOVA.

Връщам ви павето, с което беше ударен влакът онзи ден, като знак, че ние ще търсим усилена работа с органите на МВР за прилагане на наказанията, предвидени в закона в максимална степен. Пазете ми го – в края на нашия служебен кабинет ще отчета какво сме свършили по тази тема”, заяви той.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)